Helft Drentse jongeren wil meer reuring in de vakantie zoals sport en ontmoetingen, blijkt uit enquête

Drentse jongeren vinden dat in hun provincie in de zomervakantie onvoldoende te doen is. Dat blijkt uit een enquête van CMO STAMM in opdracht van de provincie Drenthe die door 950 jongeren tussen de 12 en 18 jaar is ingevuld.

Het kenniscentrum voor sociaal-maatschappelijke vraagstukken in Drenthe vroeg onlangs via social media aan jongeren of ze vinden dat er deze zomer genoeg te doen is, wat ze missen, wat hun ideeën zijn en of ze zouden deelnemen en meewerken aan een zomerprogramma.

Ontmoetingen op voldoende afstand en sport

Ongeveer de helft vindt dat er onvoldoende te doen is in de vakantie. Maar liefst 40 procent van de jongeren wil meedenken over de inhoud van het activiteitenprogramma. Hierin zouden vooral ontspanning, ontmoetingen op voldoende afstand en sport aan bod moeten komen, zo blijkt uit de antwoorden.

,,Door de maatregelen rondom de coronacrisis hebben jongeren de laatste maanden weinig kunnen doen in hobby’s, sport en het opzoeken van vrienden”, zegt Saskia Duursma van CMO STAMM. ,,Met de zomer voor de deur, slaat verveling toe. In een vragenlijst gaven jongeren aan behoefte te hebben aan ontspanning, ontmoetingen en sport tijdens de vakantie.

Zelfgekozen activiteiten

In de gemeenten Assen, Coevorden en Hoogeveen kunnen jongeren deze zomer genieten van zelfgekozen activiteiten op het gebied van sport, cultuur en welzijn. Andere Drentse gemeenten en partners sloten zich aan bij dit initiatief, zodat overal in Drenthe leuke activiteiten voor jongeren zijn.

Programma

Op dit moment wordt er lokaal hard gewerkt om alle activiteiten te verzamelen, aan te vullen en met jongeren zelf verder te organiseren. Het doel is te komen tot een gemeenschappelijk aanbod van activiteiten. Enkele voorbeelden zijn activiteiten met theaters, bibliotheken en sportverenigingen. Die zijn te bekijken op de website Summer in Drenthe.

CMO STAMM spoort ook andere Drentse gemeenten en organisaties aan om mee te doen met het zomerprogramma.