Nepagent die slachtoffer elektroshocks gaf twee jaar de cel in

De 31-jarige man die deed alsof hij een agent was, een verstandelijk beperkte man meenam naar huis en hem daar elektroshocks toediende, heeft veertig maanden cel gekregen waarvan zestien maanden voorwaardelijk.

Het slachtoffer stond vorig jaar juni te wachten op een taxi toen hij werd aangesproken door de 31-jarige man die zich voordeed als agent. Het slachtoffer zou volgens hem nog een boete hebben openstaan, en moest mee naar ‘het bureau’. Het slachtoffer geloofde het en vervolgens nam de verdachte hem mee naar het huis van een vriend. Daar werd het slachtoffer vastgebonden.

Filmpje van de marteling

De bewoner van het huis zette het elektroshockapparaat op het hoofd van het slachtoffer, waarna de 31-jarige Zuidlaarder aan de knoppen draaide. Een filmpje van de marteling werd tijdens de rechtszaak getoond. Het elektroshockapparaat was eerder gestolen bij GGZ-instelling Lentis. Ook werd de pinpas van het slachtoffer afgepakt waarna er bier en wiet van het geld is gekocht.

De rechtbank acht zware mishandeling, wederrechtelijke vrijheidsberoving, afpersing en witwassen bewezen. Wel is de man verminderd toerekeningsvatbaar. Boven op de celstraf heeft hij een proeftijd van drie jaar voor de overige zestien maanden cel. In die tijd moet hij meewerken aan behandeling en mag hij geen alcohol of drugs gebruiken.

Medeverdachte ook veroordeeld

Zijn medeverdachte, de bewoner, krijgt 197 dagen cel, waarvan 180 voorwaardelijk voor het op het hoofd zetten van het stroomapparaat. Ook hij moet meewerken aan een behandeling. Een derde verdachte is vrijgesproken.