Een 71-jarige Assenaar kwam om bij een ongeluk op een afdaling in een mountainbikepad. De familie stelt nu de gemeente aansprakelijk

De nabestaanden van de 71-jarige Assenaar die in april overleed na een fietsongeluk op een mountainbikepad stellen de gemeente Assen aansprakelijk.

Ze vinden dat de afdaling in het een pad tussen de A28 en de wijk Kloosterveen te gevaarlijk is en betichten de gemeente van het schenden van haar zorgplicht. Zeker na een tweede ongeluk op dezelfde plek.

Volgens de nabestaanden worden fietsers onvoldoende gewaarschuwd voor de steile afdaling in het Daan Huizingapad. Het besluit om de gemeente aansprakelijk te stellen, werd genomen nadat afgelopen weekend opnieuw een fietser ernstig gewond raakte bij een afdaling op het Daan Huizingapad in de Asser wijk Kloosterveen.

‘De familie heeft er heel veel moeite mee dat er nu opnieuw zo’n gruwelijk ongeluk is gebeurd, en dat zelfs de dood van hun sportieve man, vader en opa niet heeft kunnen bewerkstelligen dat er iets aan de veiligheid van het parcours wordt gedaan,’ meldt Steffy Roos du Maine van letselschadebureau JBL&G uit Groningen. ‘Een dag na het ongeluk in april zijn er bordjes geplaatst met ‘Steile helling’. Aan de onderkant van de heuvel! Bovenaan staat niks.’’

Later is nog een jurist van JBL&G ter plaatse gaan kijken. ,Toen was die helling nog steeds zo steil, lagen nog steeds boomstammetjes op het pad, en was het beloofde bordje ‘Afdalingsrisico’ bovenaan de heuvel niet te vinden.

Geen nieuwe maatregelen

De gemeente Assen kondigde eerder al aan geen reden te zien om nieuwe maatregelen te treffen voor de baan. ‘We hebben onderzoek gedaan naar de toedracht van het laatste ongeval, ook in afstemming met de politie en mountainbikevereniging MTB Assen. De conclusie is dat het gaat om een onfortuinlijk ongeval. Het onderzoek geeft eigenlijk geen aanleiding om nieuwe maatregelen te treffen”, meldde gemeentewoordvoerder Claudia Mulder afgelopen weekend na het tweede ongeval in korte tijd.

 

Na het eerste ongeluk zijn er wel bordjes geplaatst bij de betreffende afdaling. Dat de jurist van JBL&G bovenaan de heuvel geen waarschuwingsbord aantrof, is volgens Mulder een ongelukkige situatie. ‘Het wil wel eens voorkomen dat een bord door vandalisme wordt gesloopt of ontvreemd. We vermoeden dat dat ook nu het geval is.’ De gemeente Assen meldt zo snel mogelijk een nieuw bord op de heuvel te plaatsen.

Het feit dat de gemeente Assen nu verantwoordelijk wordt gesteld, zorgt er volgens Mulder niet voor dat er nu extra maatregelen worden genomen. „Het onderzoek naar het Daan Huizingapad blijft gewoon staan.” In verband met de privacy van de nabestaanden, wilde de gemeente niet inhoudelijk ingaan op de aansprakelijkstelling ingaan.

Schade

Over de hoogte van de schadeloosstelling kan directeur Frederik Lieben van het JBL&G nog niets zeggen. ,,We werken nog aan een schadeopstelling, waarbij behalve de uitvaartkosten en eventuele pensioenderving ook affectieschade voor de nabestaanden aan de orde zal komen’’, zegt hij.