Provincie Drenthe wil verduurzamen aantrekkelijker maken voor ondernemers met Energielening Plus

De Drentse Energie Organisatie, het energiefonds van de provincie Drenthe, wil ondernemers motiveren om te verduurzamen. Bedrijven kunnen daarom vanaf 1 juli tot 150.000 euro vanaf 1 procent rente lenen voor investeringen in energiebesparing en/of de opwek van duurzame energie.

De regeling valt onder de zogenaamde ‘Energielening Plus’. Normaal gesproken konden bedrijven een bedrag tot 50.000 euro lenen, maar dat is nu verhoogd tot 150.000 euro. Er kan voor maximaal 75 procent van de investering geleend worden bij de Drentse Energie Organisatie. De provincie meldt dat de rente varieert tussen de één en drie procent en dat dit afhankelijk is van de rating van de organisatie en de looptijd van de lening. Ondernemers kunnen kiezen uit een looptijd van 5 jaar, 10 jaar of 15 jaar.

Naast dat ondernemers een groter bedrag kunnen lenen, breidt de Drentse Energie Organisatie ook de te financieren technologieën uit. Bedrijven kunnen nu ook aanspraak maken op de lening wanneer ze asbestdaken willen vervangen. In plaats daarvan moeten er wel zonnepanelen op het dak komen en mogen de kosten van de dakvervanging maximaal één derde van de investering zijn.

Bedrijven die een aanschaf van een of meerdere waterstofauto’s overwegen, kunnen ook aanspraak maken op de lening.