Rustig in de trein ondanks de versoepelde dienstregeling (en dat mondkapje blijft toch wennen): 'Ik zag een keer iemand met een slaapmasker om zijn mond'

Wie bevreesd was schouder aan schouder te zitten na de versoepelingen van vandaag in het OV en bang was voor een bomvolle trein, kon woensdagochtend opgelucht ademhalen van achter zijn mondkapje. De normale drukte tussen Groningen en Assen en vice versa bleef uit.

„Ik reis al vanaf het begin weer met de trein”, vertelt politiemedewerker Henk (60). Een toename aan extra reizigers ziet hij woensdag niet in de 7:48 uur trein richting Assen. Sinds vandaag heeft het kabinet de maatregelen voor het openbaar vervoer en daarmee het treinreizen versoepeld en zijn alle plekken weer beschikbaar in de treinen. Iedereen moet nog wel een mondkapje op. Ook is het advies om niet essentiële treinreizen te vermijden opgeheven.

‘We moeten verder’

Daarbij geldt wel het advies de spits zoveel mogelijk te omzeilen. Daar lijken reizigers deze ochtend gehoor aan te geven. Daarbij opgemerkt: woensdag is doorgaans een rustige dag, veel vakanties beginnen zo langzamerhand en er zijn geen colleges. In de drukste coupé zitten ongeveer twintig reizigers.

Een groot deel van de tweezits is nog leeg en haast niemand zit naast elkaar. Wie wel naast elkaar zit, kent elkaar. Henk: „Ik denk dat het ook wel een angstdingetje is. Voor veel mensen is het even wennen met een mondkapje op te zitten.” Het is ook schijnveiligheid denkt hij, begrip heeft hij wel voor de verruiming „maar we moeten wel weer verder”.

Henk is onderweg naar zijn werk, een steekproef onder de reizigers leert dat dit voor vrijwel iedereen geldt. Een tweetal dames (15) is uitzondering op de regel, zij zijn onderweg naar Amsterdam voor een dagje uit. Eén van hen heeft haar mondkapje loshangen. Zouden ze op reis zijn gegaan als het advies om alleen essentiële reizen te maken niet was opgeheven? „Ja, dat denk ik wel. We hadden dit al een poosje staan.”

Schijt aan mondkapje

Volgens treinreiziger Stefanie Heukers (23) heeft een deel van de mensen wel 'schijt' aan het mondkapje. „Veel mensen hebben hem half over hun mond of doen hem pas om als de conducteur langskomt. Als je iets afspreekt met elkaar, moet je het wel allemaal doen. Ik ben zelf niet angstig, maar ik kan mij voorstellen dat risicogroepen daar anders over denken.” De afgelopen tijd is volgens haar te weinig gecontroleerd en beboet door conducteurs. OV-bedrijven hebben inmiddels aangegeven dat de boete van 95 euro nu wel strenger gehandhaafd gaat worden.

Dat herkent ook Laurien Bloem (21). Samen met Bendgina Kuipers (22) reist ze vanuit Assen naar Groningen. De sprinter is haast uitgestorven te noemen. Dat is maar goed ook, want ze heeft een groot pakket aan bloemen en cadeautjes voor de kinderen van de opvang waar ze vandaag haar laatste stagedag heeft. „Ik heb een keer iemand gezien die een slaapmasker om zijn mond had als mondkapje. En een vriend zag iemand die iets met een wc-papier had gemaakt. Ik denk dan: ben je nou serieus?"

Op een enkeling na lijken de reizigers zich echter goed aan het mondkapjesvoorschrift te houden op het korte traject Groningen-Assen. De meesten dragen wegwerpkapjes. Dat concludeert ook een tweetal conducteurs op het hoofdstation Groningen: „Wij vonden dat het het rustig was.” Overtredingen zagen ze niet.