'Buren' van Groningen Airport Eelde willen Asser aandelen van het vliegveld

De Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde (VOLE) heeft zich gemeld bij de gemeente Assen om de aandelen van Groningen Airport Eelde over te nemen.

VOLE schrijft in een brief aan Assen dat het betere voorwaarden biedt dan stichting FB Oranjewoud, dat de Asser aandelen voor 1 euro wil overnemen.

VOLE biedt een hoger bedrag en geeft de garantie dat opbrengsten uit herontwikkeling van de terreinen bij een eventuele sluiting van de luchthaven, zullen terugvloeien in de gemeentekas van Assen.

Te koop

Assen bood zijn aandelen van de luchthaven (10 procent) vorige week te koop aan. Oranjewoud toonde interesse. Deze stichting nam dit voorjaar de Eelde-aandelen van de stad Groningen (30 procent) over voor een euro en wil onder dezelfde voorwaarden het Asser pakket er bij nemen.

Dat betekent dat Oranjewoud niet meebetaalt aan exploitatieverliezen van Eelde. De stichting brengt kennis en kunde (ondernemerschap) in.

VOLE vindt het ongewenst dat een particuliere partij als Oranjewoud de grootste aandeelhouder wordt van Groningen Airport Eelde. De provincies Groningen en Drenthe hebben elk 30 procent van de aandelen en de gemeente Tynaarlo 4 procent.

Kans is klein

De kans is klein dat VOLE de Asser aandelen daadwerkelijk krijgt. Formeel hebben de overige aandeelhouders, waaronder dus Oranjewoud, het recht op de eerste koop.

Daarnaast zien de aandeelhouders en leiding van de luchthaven VOLE als een luis in de pels van Groningen Airport Eelde, die ze niet graag laat meebeslissen over de toekomst van het vliegveld.

Volgens VOLE heeft Oranjewoud de Groningse aandelen verworven uit speculatieve overweging om de grond van de luchthaven te gelde kunnen maken. De Friese stichting heeft geen direct belang bij ‘een harmonieuze ontwikkeling van de regio en het woon- en leefklimaat in de kop van Drenthe’, aldus de vereniging van omwonenden.