Johan Willem Friso-kapel blaast partijtje mee

​Martin Hiemink (Assen, 1949) heeft een brede interesse voor de geschiedenis van zijn stad. Met als motto ‘elke plek een verhaal’ komen verschillende aspecten van Assen’s verleden aan bod.

Laat ik nou altijd gedacht hebben, dat het koninklijk bezoek van maandag 7 mei 1962 aan Assen overdag was. Gelukkig, Delpher.nl verschafte duidelijkheid. Eerder die dag waren koningin Juliana en prins Bernhard met hun gevolg al in Leeuwarden en Groningen. Aanleiding was hun 25-jarig huwelijk, waarbij ze met hun dochters alle provinciehoofdsteden bezochten. Assen was voor de avond gereserveerd. De binnenstad was vanaf vier uur ’s middags hermetisch afgesloten.

Het feestprogramma vermeldt dat de Johan Willem Friso-kapel ’s middags om vijf uur vanaf de Witterstraat een route door de stad naar het station zou lopen, jong en oud meetronend. Op het Stationsplein werd de samengestroomde menigte door dirigent J.P. Laro en zijn mannen met marsmuziek vermaakt tot iets na zessen de koninklijke trein vanuit Groningen Assen binnenreed. Toen het koninklijk gezelschap het station uitkwam, klonk op het Stationsplein het Wilhelmus. Daarna ging het in “glanzende open auto’s” naar de Brink waar leerlingen van lagere scholen een zanghulde brachten.

Ongeveer tegelijkertijd startte vanuit de Kerkstraat een praalwagenstoet door het centrum. Terwijl de koninklijke hoogheden in het Concerthuis (nu is hier theater De Nieuwe Kolk) een gevarieerd programma kregen voorgeschoteld, was op de Brink een optreden van het destijds populaire tv-duo Pipo de Clown en Mammaloe. Want met zijn allen in het Concerthuis ging niet en het volk moest wel worden vermaakt.

Rond half negen stond de koninklijke familie weer buiten. Langs fakkeldragers ging men terug naar het station. Daar gaf stationschef Diderik met omhooggestoken spiegelei het teken voor vertrek. Een juichende menigte zwaaide vanaf het perron de koninklijke gasten uit. Intussen vermaakte de jeugd zich in het centrum op de muziek van “orkestjes”. De avond werd officieel afgesloten met een “groots vuurwerk” op landgoed Overcingel. En nog was Assen niet uitgefeest en bleven café’s nog tot twee uur ’s nachts open!

Nieuwsgierig naar meer over de geschiedenis van Assen? Wordt lid van de Asser Historische Vereniging. Dat kan via www.ahvassen.nl of telefonisch 0592 300 521