Brandy Clark – Your life is a Record

Brandy Clark schreef vele songs voor grote namen uit de countrymuziek voordat ze zelf op 38-jarige leeftijd debuteerde met ‘12 Stories’. Ronald Baas (neef van Gerrie) tipte haar destijds al: dit is er eentje om te onthouden. ‘Big Day in a Small Town’ volgde in 2016. En in de lente van dit jaar verscheen ‘Your Life is a Record’, misschien wel dé countryplaat van het jaar!

Al 30 jaar ben ik zwaar verslingerd aan haar collega Trisha Yearwood. Een zangeres die de songs zingt alsof zij ze zelf geschreven heeft en zich, met name in de ballads, inleeft zoals maar weinigen dat kunnen. En in de uptempo stukken kun je haast niet anders dan verliefd op haar worden.

Die klasse hoor ik terug in Brandy Clark, die dan ook nog eens zelf haar songs schrijft zoals Mary Chapin-Carpenter dat in de ‘90’s zo magistraal deed.

De begeleiding is prachtig, smaakvol en tijdloos op ‘I’ll Be Your Sad Song’, waarin ze in de jukebox van het leven de ‘Sad Song’ van iemand blijkt te zijn. Scherpe humor en een heerlijke hook maken van ‘Long Walk’. Een dekselse song. ‘Love Is A Fire’ is een sferische countrysong die je melodisch bij de lurven pakt terwijl de liefde ontbrandt als een ontembaar hunkerend vuur. Wat een klasbak!

Het is een verademing om te luisteren naar songs als ‘Pawn Shop of ‘Who You Thought I was’. Ze ademen en zijn niet vol geplamuurd door een hippe producer en verhalen over de relaties op een verfrissende manier. In ‘Bigger Boat’ laat ze samen met Randy Newman het huidige Amerika te water met een knipoog naar The Titanic.

‘Bad Car’ is een schitterende nostalgische countrysong, prachtig puur en eerlijk in z’n herinneringen. Brandy Clark weet in haar teksten de clichés goed te omzeilen. ‘Can We Be Strangers Again’ is een verpletterende song vol hartzeer, die door z’n lome groove eerst anders binnenkomt. En die laatste song ‘The Past Is The Past’, waarin - tijdens de rit in de auto - de berusting en zelfkennis de brandstof voor een eindeloze nachtelijke rit lijken. Een klassieker.

Ongelooflijk hoe de country evolueert met deze keigave plaat, die menig jukebox flink op zou frissen! (GJG 9,9)

Gert Jan Gjaltema