Burgemeester Aa en Hunze boos over het dichthouden van de toiletten op campings. 'Dit klopt niet'

Burgemeester Anno Wietze Hiemstra van de gemeente Aa en Hunze reageert verontwaardigd op het feit dat campings hun toiletgebouwen nog zeker tot 1 juli gesloten moeten houden.

Volgens Hiemstra is dat nu inhoudelijk niet meer fatsoenlijk uit te leggen. ,,De toiletten bijvoorbeeld bij tankstations en cafes mogen weer open. Maar die op campings niet. Dit klopt niet.”

Kabinet brief gestuurd

De burgemeester van Aa en Hunze - bij uitstek een recreatiegemeente met tientallen campings - krijgt steun van de overige Drentse burgemeesters. Zij stuurden, namens de Veiligheidsregio Drenthe, een brief naar het kabinet om versoepeling van de toiletregels voor campings te bepleiten. Maar vooralsnog zonder succes. ,,We hebben het er ook in het veiligheidsoverleg over gehad, maar we krijgen nog geen beweging in de regels.”

Donderdag stuurde Hiemstra een bericht de wereld in waar hij zijn verbazing niet onder stoelen of banken steekt over het toiletbeleid van het kabinet. ‘Advies van het kabinet is om buiten het hoogseizoen op vakantie te gaan. Dat staat op gespannen voet met het gesloten houden van het sanitair op oa camping tot 1 juli. Ik snap niet dat hier geen beweging in komt. Is niet uit te leggen’, stuurde de burgemeester via Twitter.

'Gesloten houden werkt averechts'

Hiemstra vindt net zoals brancheorganisatie HISWA-RECRON (ruim 2600 aangesloten kampeerbedrijven) dat het averechts werkt om de sanitaire gebouwen op campings voorlopig gesloten te houden. ,,Daardoor komt iedereen in een keer op de camping. Dan vergroot je de kans op besmetting en ga je van de kelder in een keer naar de zolder.” HISWA-RECRON stuurde woensdag al een boze brief aan onder meer premier Mark Rutte.

De landelijke overheid vindt het noodzakelijk om het coronavirus te beteugelen dat de gemeenschappelijke was-, toilet- en douchevoorzieningen bij recreatieparken, vakantieparken, kampeerterreinen, kampeerveldjes en jachthavens tot 1 juli dichtblijven. Bij (natuur)parken, bossen, stranden, pretparken en dierentuinen mogen de toiletten wel open.

Drenthe als plee-pilot-provincie?

Hiemstra zegt de aanwijzing van verantwoordelijk minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) niet te snappen. ,,We hebben het kabinet gevraagd om desnoods Drenthe aan te wijzen in een vorm van een pilot. Dat hier de wc’s op campings wel weer open mogen. Of dat er een percentage open mag.”

De burgemeester van Aa en Hunze heeft begrip hoe de coronamaatregelen in het begin zijn neergelegd in het land. ,,Je wilt de stroom aan mensen beperken. Het is dan niet logisch om parken en campings te openen. Maar inmiddels is het landelijk beleid veranderd. Maar dus nog niet op het gebied van sanitair en de campings.. Misschien moeten we een krachtigere lobby voeren in de richting van Den Haag. Net zo een als de sportscholen.”