'Dodelijke spoorwegovergang bij Hooghalen stond op het punt om afgesloten te worden'

Onbewaakte spoorwegovergangen moeten moet spoed worden aangepakt of worden opgeheven. Dat hebben kamerleden Stieneke van der Graaf (CU) en Erik Ziengs (VVD) aan staatssecretaris Van Veldhoven-Van der Meer van Infrastructuur en Waterstaat donderdag laten weten.

Aanleiding voor de snelle aanpak is het dodelijke ongeval bij een onbewaakte spoorwegovergang in Hooghalen op 25 mei. Volgens Van der Graaf staat die overgang op de lijst van ProRail om afgesloten te worden.

Het ChristenUnie-kamerlid wees de staatssecretaris drie jaar terug al op de noodzaak om onbewaakte spoorwegovergangen met spoed aan te pakken.

‘Heel wrang’

,,Op enkele plekken zijn de onbewaakte overgangen inmiddels verdwenen, maar helaas zien we dat de huidige aanpak niet snel genoeg gaat”, zegt Van der Graaf. ,,Het is heel wrang dat de onbewaakte overgang bij Hooghalen ook op de lijst stond om af te sluiten. Het is van cruciaal belang dat de staatssecretaris de urgentie voelt en snel met een oplossing komt voor de nog resterende gevaarlijke onbewaakte spoorovergangen.”

‘We horen te weinig van gemeenten’

Volgens Ziengs ontbreekt het aan informatie vanuit gemeenten over de situatie rondom onbewaakte wegen over het spoor. ,,Iedereen, van ministerie tot aan ProRail en de NS willen dat ze verdwijnen, maar het gaat veel te langzaam. We moeten weten waar gemeenten tegen aanlopen, zodat we ze kunnen helpen. Dit is in veel provincies echt een groot probleem en dat verdient meer aandacht in Den Haag.”