Kudde slaat op hol door loslopende hond bij Schipborg: drie schapen doodgedrukt in greppel

Drie schapen van de Stroomdalkudde in Schipborg zijn woensdagavond doodgedrukt in een greppel, nadat de kudde op hol sloeg door een loslopende zwarte labrador. Hoofdherder Coos Drost is er kapot van. „Mensen moesten eens weten wat er kan gebeuren als ze even hun hond uit het oog verliezen.”

Rond 19.00 uur kreeg Drost telefoon van een uitgeputte en emotionele stagiair. „Het klonk alsof ze een marathon had gelopen, zo buiten adem was ze.” Een kleine ramp had zich toen al voltrokken. Ineens zette de 300 tellende kudde het op een lopen. Een zwarte labrador muntte het op de dieren. In blinde paniek renden ze naar de rand van het weiland, waar ze op dat moment werden gestald. Daar lag een greppel tegen een boomwal. „Toen zijn er daar een paar in gestruikeld, waarop ze op elkaar zijn gaan staan. De hond liet ze niet vluchten, dus ze hadden geen keus.”

Uit alle macht probeerde de aanwezige herder in opleiding de dieren uit de greppel te krijgen, maar kon niet voorkomen dat er dieren stierven. In totaal raakten er vijf schapen gewond in de verdrukking. Drie dusdanig dat ze het leven lieten, de andere twee waren een poos buiten westen.

Tijd om eigenaren van de hond op te sporen, was er niet bij. „Op zo’n moment gaat je verstand op nul en is het redden wat er te redden valt. Na het belletje ben ik meteen naar de plek toe gereden. Daar was het inmiddels een ravage.” Van de begroeiing in de greppel was weinig meer over. „Dat geeft wel aan wat voor een chaos het geweest moet zijn.”

Heldendaad stagiair

Volgens Drost heeft de stagiair een heldendaad verricht. „Het moet een hels karwei geweest zijn”, zegt Drost. „Als ze niets had gedaan, was het niet bij de drie schapen gebleven.” Ze maakt het naar omstandigheden goed, op rugklachten na. In alle ijver heeft ze met een duikvlucht geprobeerd de hond te vangen. Tevergeefs.

Het is niet voor het eerst dat de kudde van Drost wordt opgeschrikt door een loslopende hond. Vaak zonder dat er iemand verantwoordelijkheid neemt voor de gevolgen. „Mensen moeten eens weten wat er kan gebeuren als ze hun hond even uit het oog verliezen. Ik ben sinds 2006 al herder in dit gebied, en al die tijd heeft zich nog maar één keer iemand gemeld voor zoiets. En ook nu weten we niets. De hond is pleitte en ik ben drie schapen kwijt.”

Om een vergoeding gaat het Drost niet, zegt ze. „Ik heb alle schapen hier geboren zien worden. Dan bouw je een band op met ze. Als zoiets gebeurt, slaap ik daar heel slecht van.” En nog een natuurlijke vijand van de schapen ligt op de loer: de wolf. „Daar hebben we tot nu toe nog geen last van gehad. We proberen de kudde in de nacht verstandig weg te zetten. Honden zijn een groter probleem, daar kunnen we ons maar moeilijk tegen indekken.”

En niet alleen schapen lopen risico’s met loslopende honden, zegt Drost. „Ook reekalfjes die op hun moeder verstopt liggen te wachten worden gepakt. Konijnen en hazen zijn ook vaak de pineut. Daarbij is het nu ook broedseizoen, wat verstoord kan worden door honden die onbeheerd rondbanjeren.”