​Volksgezondheid

​Martin Hiemink (Assen, 1949) heeft een brede interesse voor de geschiedenis van zijn stad. Met als motto ‘elke plek een verhaal’ komen verschillende aspecten van Assen’s verleden aan bod.

Toen huishoudens nog geen douche hadden, was een wekelijkse wasbeurt in een teiltje heel gewoon. Begin jaren vijftig woonden wij aan de Flamingolaan met in de badkamer een lavet, een soort tobbe van kunstnatuursteen, bevestigd aan de muur. Mijn moeder deed er ook de was in. Of er een douche bij hoorde, herinner ik me niet. Later hoorde ik dat een lavet in die tijd toch behoorlijk lux was. Velen waren nog steeds op wassen bij het aanrecht of in dat teiltje aangewezen.

Hoewel in de jaren dertig al over een gemeentelijk badhuis werd gesproken, kwam dat er pas in het najaar van 1952, achter op het veemarktterrein. Je kwam er vanaf de Paul Krugerstraat. In zijn openingsspeech op 15 november 1952 in een bomvol Marktcafé noemde burgemeester De Dreu het een aanwinst voor de stad. In de krant werd die aanwinst omschreven als een eenvoudig, modern ingericht gebouw, dat in een behoefte voorzag. Voor velen was een wens in vervulling gegaan.

De heer Eenink, directeur van het naastgelegen openbaar slachthuis, kreeg ook de leiding over de badinrichting. Het mocht misschien een vreemde combinatie van taken lijken, maar – zoals Eenink het uitlegde – ging het bij beide om “het bevorderen van de volksgezondheid”. Er waren 22 douches en twee kuipbaden, heren en dames streng gescheiden. Een grote boiler op zolder werd met stoom van het slachthuis verhit. De dienstdoende badmeester draaide in zijn kantoortje aan de toevoerkranen. De gemeente bepaalde de tarieven en per bezoeker gold een tijdslimiet voor een bad. Wie niet op tijd klaar was, had eenvoudig pech...

Toen douches gemeengoed werden, raakte het gemeentelijk badhuis uit de mode. Gevolg was dat het gebouw vanaf circa midden jaren zeventig voor opslag werd gebruikt. In de jaren negentig werd het afgebroken en kwam op die plek de parkeerplaats voor supermarkt Jumbo.

Nieuwsgierig naar meer over de geschiedenis van Assen? Wordt lid van de Asser Historische Vereniging. Dat kan via www.ahvassen.nl of telefonisch 0592 300 521