Psychotische man die medebewoners flat aan de Beunheugte in Assen terroriseerde, mag niet meer in de straat komen

De bedreigingen waren voor de slachtoffers beangstigend. Dat zei de rechtbank dinsdag in het vonnis over een 58-jarige man uit Assen die voormalige medebewoners van een flat aan de Beunheugte bedreigde en beledigde.

In de toegangshal van de flat hing hij nazi-pamfletten op en achter de voorruit van zijn auto een foto van de Noorse massamoordenaar Anders Breivik. Vorig voorjaar hing de Assenaar ook een dreigbrief op in de hal. In de brief stond onder meer dat hij een medebewoner levend zou villen en zijn ingewanden zou laten opeten door diens hond. Een paar dagen later, op 11 april vorig jaar, werd de verdachte verbaal agressief tegen een bewoonster van de flat. Hij riep: ‘Je gaat de Pasen niet halen, want ik zet de boel hier in lichterlaaie.’

Bedreiging met brandstichting

De bedreiging met brandstichting was voor de flatbewoners in Assen de druppel. Zij eisten maatregelen van woningbouwvereniging Omnia. De verdachte is uiteindelijk opgepakt, uit huis gezet en gedwongen opgenomen in een psychiatrische inrichting. Volgens deskundigen heeft de man een bipolaire stoornis en was hij psychotisch toen hij in de flat woonde.

De deskundigen adviseren om de behandeling bij de GGZ voort te zetten. De verdachte is verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. De man is veroordeeld tot 230 dagen cel, waarvan 180 dagen voorwaardelijk.

De Assenaar hoeft niet terug naar de gevangenis onder de voorwaarde dat hij zich laat behandelen. Hij is verplicht om begeleid te gaan wonen. Ook mag hij de komende jaren niet meer in de buurt van de flat aan de Beunheugte komen en ook niet in die straat. De man is ook schuldig bevonden aan stalking van drie mensen die niet in de flat woonden.