Asser ondernemers runnen samen groot terras in crisistijd. ‘Wellicht ook daarna samen verder’

Assen - Eindelijk was het dan zover: de horeca mocht maandag, op een zonovergoten tweede Pinksterdag, weer open. En dat was ook in Assen te merken, de terrassen zaten behoorlijk - maar wel verantwoord - vol.

De mensen snakken blijkbaar naar een beetje meer vrijheid en vooral gezelligheid onder het genot van een hapje en een drankje. En om genoeg terrasruimte te creëren om de 1,5 meter te kunnen handhaven, stond de gemeente zelfs een terras op de kop van de Vaart toe. De exploitanten van Grand Café ‘t Wapen en Villa Tapas zagen daar een gezamenlijke, lang gekoesterde wens in vervulling gaan: een terras aan het water. Op het Koopmansplein was eveneens ruimte gemaakt voor tafels en stoelen. 

Dichter bij elkaar

Kennelijk brengt de coronacrisis de in zwaar weer verkerende horeca dichter bij elkaar, want ook op de Brink hebben twee ondernemers de handen ineen geslagen. Lekker Thais en Proeflokaal De Brink voegden hun terrassen samen tot één groot gezellig terras. De eigenaren Marcel Klein de Groot en zijn partner Sukanya Suttiprapa (Lekker Thais) en André Ouwehand (Proeflokaal De Brink) liepen al langer rond met het idee om samen een groot terras te maken. De noodzaak om voldoende afstand te moeten creëren hebben de uitvoering van de plannen versneld.

Tot 17.00 uur is het terras voor Proeflokaal de Brink, daarna verwelkomt Lekker Thais daar haar klanten. Beide ondernemingen zijn tijdens de intelligente lockdown opengebleven voor afhaal en ‘to go’, maar veel gasten zochten maandag toch weer een plekje op het terras.

Positieve reacties

Tot tevredenheid van André en Marcel: ‘De Brink is één van de mooiste pleinen in Assen en verdient gezelligheid, zeker in de zomer. We kregen al veel positieve reacties op ons plan en denken dat het een uitkomst is om samen de coronatijd verantwoordelijk door te komen. En wellicht gaan we ook daarna gezamenlijk verder.’

Tekst: Robbert Willemsen