Drents Dierentehuis in Beilen loopt tienduizenden euro's mis: veel minder mensen brengen hond of kat naar het pension

Het Provinciaal Drents Dierentehuis loopt tienduizenden euro’s mis, nu veel minder mensen hun hond of kat naar het pension brengen. Als gevolg van de coronacrisis hebben veel mensen hun vakantie geannuleerd en kiezen ze voor een (kortere) vakantie in eigen land.

,,Het pension is onze belangrijkste inkomstenbron”, zegt beheerder Alwin Tol. ,,We hebben een financiële buffer gelukkig, maar die zien we snel kleiner worden.” Het bestuur van de Provinciaal Drents Dierentehuis heeft inmiddels een aanvraag ingediend voor overheidssteun vanwege het inkomstenverlies, zegt Tol.Inmiddels zijn vakantieparken en ook campings in ons land weer grotendeels open, maar in de meivakantie was dat nog niet het geval. ,,We zouden toen zo’n 25 honden opvangen, maar omdat de vakanties niet door konden gaan, regende het annuleringen.” Uiteindelijk zat er geen enkel dier in het pension in de meivakantie.

Meer asieldieren

Wel kreeg het dierentehuis er de afgelopen weken flink wat asieldieren bij. Tol: ,,In deze periode worden veel kittens geboren en bij ons gebracht. De kosten daarvoor lopen dus op. We hebben wel een opvangfunctie voor de Drentse gemeenten, wat betekent dat zij de eerste dagen van de opvang betalen van dieren die op hun grondgebied zijn gevonden, maar daarna moeten we alles zelf dragen.”

Begin mei zaten er zo’n veertig katten in het asiel. Dat aantal is een maand later gestegen naar 120 en loopt naar verwachting in de zomermaanden op naar 250. ,,Het asiel heeft wel donateurs en mensen kunnen ook een hok sponsoren, maar de inkomsten daaruit zijn fors lager dan die uit het pension”, legt Tol uit.

Zomervakantie

Hoeveel verlies het Provinciaal Drents Dierentehuis dit jaar lijdt, kan Tol nog niet exact inschatten, maar hij gaat uit van ‘tienduizenden euro’s’. ,,Veel boekingen voor de zomervakantie zijn geannuleerd toen het coronavirus in ons land uitbrak. We hadden op dat moment veertig boekingen voor honden en vijftig voor katten staan.”

Nu de coronamaatregelen versoepeld worden en horeca en vakantieparken weer gedeeltelijk open zijn, stabiliseert het aantal annuleringen, ziet Tol. ,,Mensen boeken zo langzamerhand weer een vakantie, maar het gaat wel vaak om kortere periodes. Op dit moment hebben we vijftig boekingen binnen voor de zomer. Maar niemand weet hoe het de komende tijd verder gaat verlopen. Het is echt afwachten.”