Dankzij deze lokale ondernemers geen steriele mondmaskers in het ov maar bloemetjesprints, ruitjes en eierballen. 'Het is een modestatement'

Vanaf maandag is het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer verplicht. Maar dat betekent niet dat het een saaie, kille bende wordt in trein of bus. Drie noorderlingen vertellen over de kleurijke, duurzame en bijzondere mondkapjes die ze maken.

Alexandra met één van haar mondkapjes.

Alexandra van der Zee uit Groningen is al aan het naaien sinds 7 mei, de dag nadat premier Rutte aankondigde dat het vanaf 1 juni verplicht is om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. ,,Ik heb er denk ik al wel 130 gemaakt", vertelt ze.

Ze maakt de kapjes van oude katoenen overhemden en versleten dekbedovertrekken. Die krijgt ze via donatie of van vrienden en familie: ,, Ik heb net een lading overhemden van de vrienden van mijn vriend gekregen, maar bijvoorbeeld ook een tafelkleed van mijn ouders," vertelt Van der Zee.

Op die manier geeft ze oude stoffen weer een nieuw leven. ,,Dat vind ik heel belangrijk. Ik heb zelf een blog over duurzame mode. De mondkapjes zijn allemaal van katoen gemaakt, dat vond ik ook belangrijk. Als je geen polyester draagt, waarom zou je dan wel ademen door een stukje plastic?"

Voor ieder wat wils

Ze verkoopt de mondkapjes bij verschillende winkels in de stad Groningen, en via Instagram. ,,Maar als je online een mondkapje bestelt, mag je niet zomaar kiezen." De mondkapjes van Van der Zee heeft standaard twee kanten, één met een opvallende stof of en druk printje, en een rustige kant. Zo is er voor ieder wat wils. ,,Tot nu toe is iedereen tevreden", aldus Van der Zee.

Verder hebben de kapjes verstelbare bandjes en er is ruimte voor een filter. Best gecompliceerd, maar Van der Zee naaide ook voor de coronacrisis al regelmatig kleding en ondergoed. ,,Dus mondkapjes maken is prima te doen." Bovendien krijgt ze hulp van Mohabat van het Groningse naaiatelier De Gouden Naald.  ,,Zo kunnen we onze kennis delen En het is een stuk sneller en gezelliger met z'n tweeën", vertelt Van der Zee.

Mondkapje als modestatement

Mensen bestellen niet zomaar een mondkapje omdat het moet. Ze hechten echt waarde aan hoe zo'n kapje er uit ziet, vertelt Van der Zee: ,,Mondkapjes zijn echt een modestatement geworden. Sommige mensen hebben er meteen drie of vier besteld zodat ze iedere dag een andere kunnen dragen."

Dat weet Isabelle Starke van Kostuumverhuur Isabelle in Assen ook. Haar mondkapjes in allerlei kleuren en prints gaan als een tierelier: ,,De laatse weken heb ik nog heel veel aanvragen binnengekregen. Ik heb denk ik wel 150 tot 200 mondkapjes genaaid. Mijn moeder heeft me gelukkig een handje geholpen."

Veel mensen verlangen naar een printje of kleurtje in plaats van dat saaie witte mondkapje: ,,Mensen gaan zich ermee identificeren. Je wilt laten zien waar je voor staat, net zoals je dat ook met je kleding of je schoenen zou doen. Zo gaan sommigen voor vrolijke kleuren en bloemenprint, terwijl anderen juist weer een rustig jeansstofje willen", vertelt Starke.

Kleurrijk geheel in het openbaar vervoer

De simpele, zwarte variant blijft populair, maar de mondkapjes met prints gaan hard. ,,De wereldkaart, grafittiprint, de jeansstof, bloemenprint en stripverhaalprint: er komen veel aanvragen voor vrolijke mondkapjes binnen."

Gekke of persoonlijke verzoeken heeft Starke nog niet gehad. ,,Er zijn wel mensen die een speciaal stukje wereldkaart willen hebben, omdat ze ergens op vakantie zijn geweest of er vandaan komen. Zo heb ik voor iemand een mondkapje gemaakt met een stukje Caraïbische eilanden."

Vanaf maandag is het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer verplicht, maar dat hoeft geen saaie bende te betekenen. ,,Het zal vast een kleurrijk geheel opleveren met al die printjes", zegt Starke.

Mondkapjes met eierballen

Bij de Groningse Eierbal fanshop (aaierbal.nl) kun je sinds drie weken mondkapjes met een eierbal of de Groningse provincievlag bestellen. ,,Toen bekend werd dat het dragen van een mondkapje in het ov straks verplicht is, heb ik de mondkapjes meteen online gezet", vertelt oprichter Arjen Visscher .

De webwinkel verkoopt al jaren eierballen en een flink assortiment aan eierbal-merchandise, waaronder T-shirts, ansichtkaarten en sokken met de Groningse snack. ,,Mondkapjes met eierballen maken was dan ook niet zo'n grote stap."

En de kapjes zijn een groot succes, zegt de oprichter. ,,Er worden er honderden besteld. En er kwam zelfs vanuit Canada een bestelling binnen. We zijn bezig met opschalen zodat we nog meer mondkapjes kunnen leveren." Op het moment zijn de kapjes het populairste product van de Groningse webshop. ,,Al kopen mensen in combinatie met een mondkapje ook wel andere dingen, zoals een paar sokken."

Trotse Groningers

Ook Visscher denkt dat mensen veel liever een bijzonder mondkapje dragen dan zo'n saaie witte. ,,Mensen willen zichzelf toch graag onderscheiden, denk ik, en niet met de massa meelopen." Het eierbalmondkapje was de afgelopen weken erg populair, maar de versie met een Groningse vlag maakt nu een inhaalslag. ,,Groningers zijn een trots volkje. Het saamhorigheidsgevoel is hier denk ik groter dan bij de gemiddelde Nederlander."

Visscher is door het thuiswerken 'zijn' mondkapje nog niet tegengekomen op straat, maar krijgt op facebook wel foto's toegestuurd van mensen die hun mondkapje in de post hebben gekregen. En dus is het slecht een kwestie van tijd voordat de Groningse kapjes het land door reizen in het openbaar vervoer. ,,Zo zetten we de eierbal zo wel weer op de kaart."