Subsidies en leningen voor energiebesparende maatregelen

Aangeboden door: Pricewise

Steeds meer woningeigenaren zijn bezig met het verduurzamen van hun woning. Door te investeren in energiebesparende maatregelen maken woningeigenaren hun woning comfortabeler én dragen zij bij aan een beter klimaat. Daarnaast wordt de energierekening van de bewoners een stuk lager. Welke leningen en subsidies zijn er beschikbaar voor het verduurzamen van woningen?

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)

Energie besparen begint bij een goed geïsoleerde woning. Op deze manier hoeft er een stuk minder energie verbruikt te worden om de woning aangenaam te houden. Het isoleren van de woning is een flinke investering. Daar staat wel tegenover dat de bewoners gelijk besparen op de energierekening. Het isoleren is niet alleen goed voor de eigen portemonnee, maar ook voor het milieu. De overheid heeft daarom een aantrekkelijke subsidie beschikbaar voor woningeigenaren die van plan zijn om te investeren in minimaal twee isolatiemaatregelen. De Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) loopt tot 31 december 2020.

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Nederland moet uiterlijk in 2050 van het aardgas af zijn. Dit is nodig om klimaatverandering tegen te gaan. Dat betekent dat woningen op een andere, duurzame manier verwarmd moeten worden. Voor koken is er al een aantal jaren een alternatief: inductie. Voor een duurzame verwarmingsinstallatie zijn er verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld een warmtepomp, stadsverwarming, pelletkachel of een zonneboiler. Om woningeigenaren te stimuleren om vrijwillig afscheid te nemen van hun gasaansluiting, heeft de overheid subsidie beschikbaar gemaakt. Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) krijgen woningeigenaren een tegemoetkoming als zij investeren in een warmtepomp of zonneboiler.

De Energiebespaarlening

Woningeigenaren die niet genoeg spaargeld achter de hand hebben, kunnen een beroep doen op de Energiebespaarlening. Particulieren kunnen minimaal € 2.500 en maximaal € 65.000 lenen om hun woning te verduurzamen. Bewoners mogen maximaal 75 procent van de lening gebruiken voor het financieren van zonnepanelen. De overige 25 procent moet geïnvesteerd worden in een andere energiebesparende maatregel. De besparing op de energierekening is vaak voldoende om de maandelijkse kosten van deze lening te dekken.

Geld lenen bij de bank

Tot slot is het ook mogelijk om geld te lenen bij de bank om energiebesparende maatregelen te kunnen treffen. Zo is het bij sommige geldverstrekkers mogelijk om een hogere hypotheek af te sluiten als er wordt geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen. Dit extra bedrag komt dan bovenop de maximale hypotheek die gebaseerd is op waarde van de woning. Daarnaast zijn er ook speciale groene leningen waarmee mensen de verduurzaming van hun woning kunnen financieren. Bijvoorbeeld de lening van GreenLoans of de duurzaamheidslening van de Rabobank. Woningeigenaren kunnen ook geld lenen van de ING bank in de vorm van een persoonlijke lening voor verbouwen. Dit geld mag ook geïnvesteerd worden in energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen of dakisolatie.