Er ligt nog één coronapatiënt in een Drents ziekenhuis op een ic-bed. Covid-verpleegafdelingen helemaal leeg

In Drenthe ligt nog maar één patiënt op de intensive care van een Drents ziekenhuis met Covid-19. Op de Drentse coronaverpleegafdelingen in de ziekenhuis ligt zelfs helemaal niemand meer.

Dat blijkt uit de meest recente cijfers die zijn uitgebracht door Regionaal Overleg Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland (ROAZNN). In Groningen en Friesland zijn in totaal nog 26 Covid-19-patiënten opgenomen op een verpleegafdeling. Er liggen nog negen patiënten op de intensive care, waarvan dus een in Drenthe en zes in Groningen.

Twee maanden terug

Er is volgens de noordelijke ziekenhuizen dan ook ruim voldoende capaciteit beschikbaar voor de opvang van patiënten die lijden aan Covid-19 of een verdenking daarvan. Op het drukste moment lagen er 58 coronapatiënten op een speciale verpleegafdeling in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen of het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Dat is al bijna weer twee maanden geleden (30 maart). In de drie ziekenhuizen in Groningen lagen er op dat moment 99 patiënten met Covid-19, op de verpleegafdelingen.

Klik hier voor de cijfers van dag tot dag

De intensive care-afdelingen van Groningen lagen op 5 april het volst: toen waren 68 ic-bedden bezet. Een week later zat Drenthe op hun hoogste aantal met 18 bezette bedden op de intensive care. Sindsdien zijn de aantallen in de ziekenhuizen alleen maar teruggelopen.

Crisis Kernteam van UMCG stopt

Volgens Lars Wormgoor, woordvoerder van de Treant Zorggroep, kan het Scheper Ziekenhuis in Emmen ‘vrij flexibel weer opschalen’ als dat nodig zou zijn. ,,Datzelfde geldt voor onze intensive care. We kunnen, als dat nodig zou zijn, van twaalf naar twintig intensive carebedden.”

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is ook gaan afschalen met de verpleegbedden voor coronapatienten, weet Lex Kloosterman. Waren er eerst 112 bedden beschikbaar, dat zijn er nu nog 53. Het Crisis Kernteam van het UMCG, in het leven geroepen vanwege de coronacrisis, stopt er deze week ook mee. ,,We krijgen een capaciteitsteam dat tot oktober in de baan blijft. Ze kijken op wekelijkse basis hoe het staat met de capaciteit in het UMCG.”

Kloosterman zegt dat in het grootste ziekenhuis van Noord-Nederland uiteraard de scenario’s en noodplannen klaarliggen mocht er sprake zijn van een ‘tweede coronagolf’.