Hoogste prijs voor landelijk gelegen woning sinds jaren

Assen - Voor het eerst sinds jaren kwam de gemiddelde vraagprijs van landelijk gelegen woningen boven de zes ton. Daarnaast daalt de gemiddelde verkooptijd van een woning in het buitengebied.

Dit zijn een paar opvallende conclusies uit het marktonderzoek van Buitenstate makelaars; een samenwerking van 45 NVM makelaarskantoren met het buitengebied als specialisatie.

De gemiddelde vraag- en transactieprijs van landelijk gelegen woningen is in 2019 flink gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. De gemiddelde vraagprijs zat net boven de zes ton (603.528 euro) terwijl dit in 2018 nog op gemiddeld 479.308 euro lag. Misschien, zo zegt Harry Lamberink van Lamberink Makelaars & Adviseurs en Buitenstate-lid, is dit zelfs wel de hoogste gemiddelde prijs ooit voor woningen in het buitengebied. In elk geval sinds 2015, want zolang houdt Buitenstate deze cijfers al bij.

Verder is het positief dat de gemiddelde verkooptijd blijft dalen. In 2017 stond een landelijk gelegen woning langer dan een jaar te koop (369 dagen). De daling die in 2018 is voortgezet (gemiddeld 262 dagen) blijft zich nu met gemiddeld 243 dagen voortzetten. Landelijk wonen lijkt in trek.

Lamberink: ‘We merken steeds vaker dat mensen de stad uit willen. Als je in de binnenstad van Amsterdam voor zeven ton met drie kinderen op 80 vierkante meter moet bivakkeren, kun je voor dat zelfde geld royaal en vrijstaand wonen in het buitengebied. Bovendien is de lucht daar schoner en ervaar je meer rust en ruimte. De gestegen prijzen en kortere verkooptijd bevestigen deze trend.’

De 21 Buitenstate makelaars (45 vestigingen) verkochten in 2019 samen 636 huizen in het buitengebied, de 1.016 NVM en VBO concullega’s verkochten samen nog eens 2.821 woningen. Buitenstate makelaars hebben dus samen 18,4 procent van de markt in handen. Vorig jaar was dit nog 5,7 procent. Door deze sterke groei staan ze als marktleider ver bovenaan.