Hypotheekrente: komt er een verdere daling, of een stijging aan?

Aangeboden door: Lening.nl

De huidige corona crisis heeft voor veel opschudding gezorgd op de financiële markten. De meeste rentes zijn daardoor de laatste weken flink gedaald. Dat is goed nieuws voor huizenbezitters, want ook de hypotheekrentes zijn laag. Maar hebben we het dieptepunt inmiddels niet al bereikt? En gaan de hypotheekrentes binnenkort niet weer flink stijgen?

Veel rentes verlaagd

Veel rentes zijn door de corona crisis verlaagd. Dat betekent dat geld goedkoper wordt, en het makkelijker is om aan een lening te komen. Dit in de hoop dat mensen meer gaan investeren en besteden, wat weer goed is voor de economie. De Europese rente daarentegen staat al lange tijd op 0 procent en is dus niet verlaagd. De kapitaalmarktrente stijgt de laatste tijd juist snel en is binnen een week zelfs met een half procent gestegen. Dat komt mede doordat er een kleine kans is dat de Europese rente verder verlaagd, en doordat de Nederlandse overheid veel geld in de economie wil investeren. De overheid wil zo voorkomen dat de mogelijke gevolgen van de corona crisis werkelijkheid worden.

Hoe zit het met de hypotheekrente?

Maar wat gaat de, inmiddels vrij lage, hypotheekrente doen? Vanwege alle onzekerheden zou het logisch zijn als deze nog verder daalt. Echter zijn er ook aanleidingen te bedenken waardoor de hypotheekrente juist gaat stijgen. Zo volgt de hypotheekrente vaak de kapitaalmarktrente en deze is nu langzaam aan het oplopen. Ook lopen banken de komende tijd meer risico op hypotheken, en dit risico kan gaan toenemen. De laatste jaren werd dit risico kleiner door onder andere een lage werkloosheid en stijgende huizenprijzen, maar hier zijn door het coronavirus eveneens ontwikkelingen in. Wanneer de crisis langer aan gaat houden, kan de werkloosheid gaan stijgen en kunnen meer mensen te maken gaan krijgen met het dalen van hun inkomen. Meestal zorgt een hoger risico bij banken voor een hogere rente.

Hoe dan ook is het een onzekere tijd, wat het voorspellen van de daling of stijging van de hypotheekrente lastig maakt. De stijging is mede afhankelijk van andere ontwikkelingen, waardoor er zeker een kans is dat de hypotheekrente de komende tijd gaat stijgen.