Oud-international Ronald Zoodsma trainer Sudosa-Desto

Assen – Ronald Zoodsma gaat aan de slag als trainer bij de Asser volleybalvereniging Sudosa-Desto. De oud-international gaat volgend seizoen de heren 2, dat uitkomt in de tweede divisie, begeleiden.

Dat meldt Sudosa-Desto op haar website. Zoodsma (5 september 1966, Sneek) speelde 349 interlands en pakte met Oranje in 1992 tijdens de Olympische Spelen in Barcelona een zilveren medaille. Als trainer was de Fries onder meer werkzaam voor de Groningse eredivisionist Lycurgus.

Vorig jaar voegde de Asser topdivisionist Jurjen Veerman al aan de trainersstaf van de mannen toe, die nu bestaat uit hoofdcoach Erik Noordijk, Veerman en Zoodsma.

Wijzigingen trainingsaanpak

Daarmee, meldt Sudosa-Desto, heeft de club heel veel volleybal-ervaring in huis. ‘Naast het aantrekken van Ronald zijn er ook een aantal wijzigingen in de trainingsaanpak. Besloten is om heren 1 en 2 meer gezamenlijk te laten trainen. Met als doel de verbinding tussen beide teams te versterken, door de grotere groep meer op functie te kunnen trainen en om de kennis van de 3 trainers bij beide teams te laten landen. Daarnaast wordt komend seizoen het gebruik van video als leermiddel tijdens de training structureel ingezet.’

Doorstroom verbeteren

Naast het begeleiden van de hoogste herenteams zijn Veerman en Noordijk de afgelopen jaren ook actief als trainers van de jongensteams. ‘Ronald zal zich hier vanaf komend seizoen ook op gaan richten. Daar waar de meidenteams van Sudosa Desto al sinds jaar en dag tot de beste jeugd van Nederland behoren, wil de vereniging met de jongensteams ditzelfde niveau bereiken en de doorstroming van jonge spelers naar de seniorenteams verbeteren.’

Tekst: Robbert Willemsen