Bericht aan alle Drentse inwoners: de Drentse huisartsen zijn er klaar voor

Alle Drentse huisartsen werken met elkaar samen om zo voorbereid te zijn op de verwachte toestroom van corona-patiënten. In dit bericht leggen zij graag uit hoe ze zich met elkaar voorbereiden op de corona-zorg en misschien nog wel belangrijker: wat u daarvan als Drentenaar merkt.

Mag ik de huisartsenpraktijk bellen?

Dit is één van de meest gestelde vragen van de afgelopen dagen. Ja, de huisartsenpraktijk is gewoon open voor al uw medische vragen. Heeft u hulp nodig, aarzel dan niet ons te bellen. Wel maken we hierin een onderscheid tussen corona-klachten en andere klachten.

Gaat het om corona-klachten? Dan houden wij vast aan het landelijk beleid en dat is thuisblijven. Bent u verkouden of hoest u? Dan blijft u binnen.Hiervoor hoeft u geen contact op te nemen met uw huisarts. Merkt u een verandering en voelt u zich zieker worden? Dan neemt u wel contact op met de huisartsenpraktijk. Vindt de huisarts of doktersassistent het nodig ute zien? Dan komt u naar het aparte hoestspreekuur, vaak op een andere locatie, of legt de huisarts een visite af bij u thuis.

Wat betreft de ‘andere klachten’: Als u overdag huisartsenhulp nodig heeft, dan neemt u net als anders contact op met de eigen huisartsenpraktijk.Heeft u ’s avonds, ’s nachts of in het weekend huisartsenzorg nodig? Dan belt u de centrale huisartsendienst (telefoonnummer: 0900-1120112). Patiënten met een huisarts in Coevorden kunnen contact opnemen met de huisartsenpost in Hardenberg (telefoonnummer 0900-3336333).

Is het veilig om naar de dokter te gaan?

Alle Drentse huisartsen werken op dezelfde manier en zorgen ervoor dat patiënten met corona-klachten niet in dezelfde huisartsenpraktijk komen. Ook op onze huisartsenposten houden we de corona-patiënten gescheiden van patiënten met andere klachten.

Eén van onze maatregelen daarvoor is dat sinds deze week 3 huisartsenposten in Drenthe óók corona-posten zijn geworden. Dit betekent dat u aan de telefoon te horen kunt krijgen dat u niet terechtkunt bij de huisartsenpost in eigen regio. Dit doen we voor uw eigen veiligheid, en die van onze huisartsen en doktersassistenten, zodat patiënten met corona- klachten niet in de buurt komen van patiënten met andere klachten.

Ook hebben huisartsen en doktersassistenten de mogelijkheid om zich te laten testen op corona. Als dat inderdaad geconstateerd wordt, gaat de huisarts of doktersassistent thuis in quarantaine totdat hij of zij volledig is hersteld. Ook hebben onze huisartsen alle beschermende middelen die zij nodig hebben voor een corona-consult of corona-visite. Daarbij wordt een heel strikt protocol gebruikt, dat uitsluit dat de huisarts mogelijk de volgende patiënten besmet.

Hoe kunt u helpen?

We rekenen op uw hulp om besmetting te voorkomen. Onder andere door binnen te blijven bij milde klachten en door uit te spreken of u koorts heeft wanneer u contact opneemt met de eigen huisarts of huisartsenpost. De huisarts die de ‘andere klachten’ consulten of visites doet is immers niet in een beschermend pak gekleed. Vermoedt u dat u corona-klachten heeft? Geef dat dan duidelijk aan als u ons belt. Zowel voor uzelf, voor uw dierbaren als voor uw zorgverleners.

Dank u wel!

We worden aan alle kanten geholpen: door de Drentenaren die ons de tijd hebben gegund die nodig was om voor te bereiden op de corona-zorg en door oud-huisartsen, waarnemende huisartsen en doktersassistenten die bereid zijn bij te springen. Een mooi lichtpunt in deze onzekere tijd.

Dit bericht is afkomstig van de Drentse huisartsen. Alle Drentse huisartsen zijn verenigd in de Drentse Huisartsen Coöperatie (DHC) en worden ondersteund door Huisartsenzorg Drenthe (HZD).