Man die dreigt met coronabesmetting woensdag in Assen voor de rechter

Op woensdag 1 april vindt de eerste corona-gerelateerde strafzaak plaats in Noord-Nederland. Een 21-jarige man uit Leeuwarden moet in Assen voor de rechter verschijnen, omdat hij onder andere dreigde met corona-besmetting.

De man werd dinsdagmorgen aangehouden in Leeuwarden, nadat hij een portier met de dood bedreigde en bespuugde. Na zijn arrestatie bedreigde hij een agent met het coronavirus. De man snoot op het politiebureau zijn neus, waarna het snot belandde op zijn handen en de vloer van de verhoorkamer. Vervolgens zei hij: „Ga met je mondkapjes voor mij zitten, jongen, ik zal je ziektes geven.”

Snelrecht

De zitting is één volgens het snelrecht. De verdachte moet dan binnen veertien dagen voor de politierechter verschijnen. Het OM meldt dat deze zittingen de komende tijd specifiek zijn gericht op corona-gerelateerde strafzaken in het noorden. Dit gaat naast bedreigingen ook om diefstal door op het virus gebaseerde babbeltrucs.

Hard optreden

Het OM heeft aangekondigd hard te zullen optreden tegen personen die misdrijven plegen en daarbij misbruik maken van de coronacrisis. Gerrit van der Burg, voorzitter van het college van procureurs generaal, meldt dat daders een gevangenisstraf riskeren. Die kunnen oplopen van enkele weken tot maanden.