Organisaties bloemencorso's Frederiksoord en Elim beraden zich nog (afgelasten, net als in Eelde, of doorgaan met voorbereiding?)

In Frederiksoord en Elim is nog geen knoop doorgehakt over de bloemencorso’s in september. Woensdag werd bekend dat het Eelder corso 5 en 6 september vanwege de coronacrisis niet doorgaat.

De jaarlijkse bloemencorso’s in Frederiksoord en Elim, ook altijd goed voor vele duizenden toeschouwers, staan beide een week na ‘Eelde’ gepland. Half september lijkt nu nog ver weg, maar een corso vergt vele maanden van voorbereiding. De corona-uitbraak heeft die nu in alle drie Drentse dorpen zo goed als lamgelegd.

In Frederiksoord eventueel afgeslankt corso

,,Wij hebben nog geen officieel besluit genomen”, zegt voorzitter Joost Ottink van het jaarlijkse bloemencorso in Frederiksoord. ,,Dit weekend ontvangen alle groepsleiders en commissies een mail van het bestuur. We stellen hen de vraag: stel dat de huidige corona-maatregelen na 1 juni worden opgeheven, is het dan mogelijk het corso alsnog door te laten gaan, desnoods in afgeslankte vorm? Of moeten we nu al tot afgelasting besluiten?”

De ontvangers van de mail mogen ‘erop schieten’, aldus Ottink, die sinds vorig jaar de leiding heeft bij het corso van Frederiksoord. Hij verwacht dat het bestuur daarna eind volgende week een knoop doorhakt. Het zou dit jaar de 60 editie worden in het koloniedorp. Het gekozen thema: ‘Corso 60 jaar, vermaak oe’. Vorig jaar namen twaalf wagens mee aan het défilé op de zaterdagmiddag, inclusief de traditionele ‘feeënwagen’. Nooit eerder ging hier een bloemencorso niet door.

Corso in Elim onderdeel van feestweek

Eppe Schonewille, penningmeester van het corso in Elim, laat weten dat ook in zijn dorp de wagenbouwers om hun mening is gevraagd. Het bestuur wacht nu de reacties af. ,,Van groot belang is ook wat de organisatie van de jaarlijkse feestweek wil. Wij zijn maar een klein corso en dat maakt altijd onderdeel uit van de feestweek. Dat is ook nog even afwachten.”

Schonewille denkt dat Elim ‘binnen een week of twee’ een besluit neemt. Een kortere aanloop dan anders hoeft niet onoverkomelijk te zijn, zegt hij: ,,Er zijn bij ons wagenbouwers die anders ook pas na de bouwvak beginnen.”

Elim maakt zich nota bene op voor een jubileumeditie: het zou de 50 keer worden voor het bloemencorso in dit dorp. Vorig jaar deden zestien, rijkelijk met dahlia’s uitgedoste wagens mee aan de zaterdagse optocht door de straten. Een afgelasting kwam ook in Elim nooit eerder voor.

‘Strop van 10.000 euro kunnen we niet hebben’

Schonewille maakt zich intussen best zorgen over de financiële consequenties van een eventuele afgelasting. ,,Een belangrijk deel van de kosten gaat gewoon door hè: loonwerkers, bloembollen, mest en ga zo maar door. Gaat het corso niet door, dan is dat een strop van zeker 10.000 euro. Of we dat kunnen hebben? Nou, eigenlijk niet.”

Voorzitter Ottink van het corso in Frederiksoord kijkt opgeruimder naar de geldelijke gevolgen van het schrappen van het evenement: ,,Ik verwacht wat dat betreft niet gek veel problemen. Het is een kwestie van tijdig contact opnemen met sponsors en leveranciers.”