Clemens van den Brink schrijft opnieuw over Veenhuizen

Oosterwolde - Schrijver Clemens van den Brink uit Oosterwolde zou op 2 mei zijn boek ‘Veenhuizen van onder de pet’ presenteren in het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen.

John van den Heuvel had in januari al toegezegd om hierbij iets te vertellen over zijn werk als misdaadjournalist. Vanwege zijn persoonsbeveiliging werd het echter onmogelijk voor hem om naar Veenhuizen te komen.

Misdaadverslaggever Mick van Wely had zich in zijn plaats bereid verklaard om bij de presentatie iets te vertellen over de misdaad in Nederland. Enkele dagen geleden spraken Van den Brink en Van Wely af om in verband met het coronavirus de boekpresentatie voorlopig te cancelen. Daarbij gaf de verslaggever aan dat hij mogelijk binnenkort een alternatief heeft voor de presentatie.

Boek ligt 2 april in de winkel

De drukker daarentegen was al voor de crisis vastgelegd om op 1 april de boeken te leveren bij het Centraal Boekhuis. Vanaf 2 april ligt het boek in de boekwinkel. Het betreft het derde boek van Van den Brink over Veenhuizen.

Veenhuizen bleef tot diep in de jaren ’80 geïsoleerd van de buitenwereld. Veel waargebeurde verhalen uit die tijd bleven lang onder de pet van de bewakers vanwege hun geheimhoudingsplicht. In het boek geven zeventien ex-bewakers, medewerkers en één ex-gedetineerde van de gevangenissen Esserheem, Norgerhaven en Bankenbosch hun belevenissen weer.

Bewakers en gedetineerden

Het boek geeft inzicht in de onderlinge verhoudingen tussen bewakers en gedetineerden, tussen gedetineerden onderling en de samenwerking tussen bewakers. Gedetineerden van verschillend kaliber en diverse nationaliteiten (op een gegeven moment circa zeventig) zaten in een relatief kleine ruimte hun straf uit. Dat gaf nogal eens aanleiding tot onbegrip, onrust, vluchtpogingen, opstanden en vechtpartijen.