Sneller contact tussen huisartsen en medisch specialisten WZA met digitaal meekijkconsult

Het Wilhemina Ziekenhuis Assen (WZA) wil huisartsen sneller een medisch specialist laten raadplegen. Voor niet spoedeisende zaken kunnen huisartsen nu digitaal contact opnemen met medische specialisten. Dit voorkomt onnodig doorsturen.

Het WZA noemt deze vorm van contact tussen huisartsen en specialisten een ‘digitaal meekijkconsult’. Het gebruik van het systeem stond al voor een langere periode gepland, maar in verband met het coronavirus is besloten om het eerder in te voeren.

„Wanneer huisartsen een vraag hebben of iets willen overleggen, kunnen ze een digitale vraag stellen aan de medisch specialist,” legt coördinator Tanje Zwanenburg uit. „Deze vraag wordt vervolgens binnen één werkdag beantwoord. We waren van plan om daar meer tijd voor uit te zetten, maar in verband met het coronavirus is het van belang dat vragen snel beantwoord worden.”

Doorverwijzen

Het hoofddoel van de maatregel is om onnodig doorsturen naar het ziekenhuis te voorkomen. Mocht een patiënt toch doorverwezen moeten worden, dan kan deze volgens het WZA efficiënter geholpen worden. „Het digitaal meekijkconsult biedt mogelijkheden. De huisarts kan aanvullende informatie veilig digitaal delen, waardoor beide artsen een goed beeld van de patiënt hebben”

Spoed

In spoedeisende zaken is het digitale consult niet van toepassing. „Als er sprake is van spoed, blijft de reguliere route bestaan en wordt er doorverwezen naar de spoedeisende hulp,” laat Zwanenburg weten.