Koop is rond: komst islamitische begraafplaats definitief

Zuidlaren krijgt definitief een islamitische begraafplaats. Vanmiddag tekende Stichting Bijzondere Islamitische Begraafplaatsen in Nederland (Bibin) het koopcontract van het beoogde perceel aan de Annerweg.

Met de koop is 410.000 euro gemoeid. Bibin is al jaren bezig dit bedrag bij elkaar te krijgen door geld in te zamelen binnen de islamitische gemeenschap. Door de coronacrisis ging dit de laatste dagen enorm hard. In totaal is inmiddels 560.000 euro gedoneerd aan de stichting, zodat er ook al genoeg geld is om de begraafplaats in te richten.

Riyad Al Jannah

De begraafplaats gaat Riyad Al Jannah heten en moet de grootste islamitische begraafplaats van West-Europa worden, met 1.400 graven. Bibin-voorzitter Hamed Amrino is blij dat de koop eindelijk is afgerond. Ruim voor de (overigens meermaals verschoven) deadline van 1 juli.

„Wij feliciteren de gehele Nederlandse islamitische gemeenschap met het bereiken van deze mijlpaal”, laat hij weten. „We willen iedereen bedanken in het gestelde vertrouwen in onze stichting. Onze aandacht zal nu met name gericht zijn op het gebruiksklaar maken van een gedeelte van de begraafplaats, zodat spoedig de eerste mensen begraven kunnen worden. Hopelijk binnen een maand, maar we zijn afhankelijk van de aannemers. Deze week krijgen we bericht over de mogelijkheden.”

Openingsfeest uitgesteld

Door de maatregelen tegen het verspreiden van corona is een feestelijke opening niet mogelijk, zegt Amrino. „Zodra deze crisis voorbij is, zal Bibin alsnog op een toepasselijke wijze de opening vieren.”