Beroemdheden uit Drenthe in Kolkende Taal

Ik mocht in De Nieuwe Kolk – nog voordat de deur op het coronaslot ging - de opnames bijwonen voor de tv-uitzending van Kolkende Taal. Die staat in het teken van boeken, muziek en beeldende kunst.

De voorbereiding voor de opname brengt een bijzondere sfeer met zich mee. Er hangt een leuke nervositeit in de lucht.  Het muziekbandje oefent, de technici monteren de microfoons en de tribune wordt in de juiste positie gezet. Het is een regenachtige zondag die zich prima leent voor een extra dosis cultuur.

Dat vinden meer mensen, gelet op de gezellige drukte die er heerst in het gebouw. Het is een mooie vondst om de uitzending voor Kolkende Taal in alle openheid en te midden het publiek te doen. Er ontstaat dan een sfeer die lijkt op het ‘Top2000 muziekcafé’.

Boeken

De Drentse literatuurclubs beginnen met de aankondiging van de nieuwe vier boeken voor komend seizoen. Er zijn ongeveer 250 leesgroepen in Drenthe met meer dan 1800 leden.  Iedereen kan lid worden van een leesgroep in zijn of haar buurt. Deze leesgroepen bespreken dan met elkaar de boeken. Ik besluit thuis even te googlen op ‘Literatuurclubs Drenthe’, want ik mag zelf ook graag lezen. Wie weet sluit ik me aan bij een club.

Muziek

Vervolgens komt Daphne van Ditshuizen aan het woord. Ik heb haar gezien in The Voice of Holland. Ik vond haar heel ontwapenend op tv. Zo iemand gun je gewoon een volgende ronde, ondanks dat er wat misging in haar optreden. Gelukkig blijft Daphne gewoon een nuchtere Drentse uit Havelte, dat is mooi.

Dan komt Leon Moorman aan het woord. Ik ken hem niet maar ook hij blijkt al best beroemd te zijn. Hij is de winnaar van het Europees Songfestival voor minderheidstalen 2019. Verder trad hij op bij het Hello Festival in Emmen. En hij mocht in 2019 deelnemen aan de finale van Eurosonic Noorderslag. Van Leon gaan we vast nog veel horen in theaters en op festivals.

Na de interviews gaan beiden samen zingen. Leon in het Drents en Daphne in het Nederlands. Een verfrissend Drents duo. Ik vind het ontroerend mooi.

Beeldende kunst

Als laatste komt Saskia Boelsums aan het woord. Ook zij geniet veel bekendheid buiten Drenthe. Saskia schildert als het ware met foto’s en is beeldend kunstenaar van het jaar 2020 geworden. En het Drents Museum heeft een foto van haar in hun collectie opgenomen. ‘Dat is een enorme eer’, vertelt ze.

Na de opnames moet Saskia rennen naar de opening van haar de tentoonstelling in KINK (Kunst In de Nieuwe Kolk). Deze tentoonstelling is – als de ban van het coronavirus wordt opgeheven - hier nog tot 27 juni gratis te zien. Een echte aanrader.

Ik mijmer thuis nog even na over mijn mooie cultuurmiddag. Het enige kleine verbeterpuntje is het beter tot zijn recht laten komen van de horeca tijdens Kolkende Taal, die stond wat weggedrukt.

De uitzending van Kolkende taal is op 1 april om 17.30 uur te zien bij RTV-Drenthe.

Tekst: Wilma van Wijngaarden