Zo vervang je de remklauwen van je auto

Aangeboden door: Autodoc.nl

Een belangrijk deel van het remsysteem van een auto is de remklauw. Dit onderdeel zorgt voor de kracht die je nodig hebt om te remmen. Het drukt namelijk een remblok tegen een remschijf op het moment dat je het pedaal indrukt.

Bovendien is een remklauw het enige onderdeel van de rem dat beweegt. Het is dan ook zeker van belang dat de klauwen goed werken, want je wilt logischerwijs niet bij een ongeluk betrokken raken.

Het kan dus zo zijn dat een remklauw niet meer goed functioneert. Dan zul je logischerwijs een nieuw exemplaar aan moeten schaffen. Dit kan op www.autodoc.nl, waar ze remklauwen hebben voor veel automerken. Natuurlijk is het belangrijk om te weten of de remklauwen van je auto daadwerkelijk toe zijn aan vervanging. Je kunt dit herkennen doordat de auto naar één kant trekt tijdens het remmen. Ook kan het zo zijn dat het pedaal te moeilijk of juist te eenvoudig wordt ingedrukt of vibreert wanneer het wordt ingedrukt. Een ander symptoom van een falende remklauw is het slepen van de remmen, net zoals het blokkeren van de achterremmen op het moment dat er grote kracht wordt toegepast. 

Dit zijn dus de symptomen van de remklauwen die niet meer goed werken, maar wat zijn de oorzaken hiervan? Een oorzaak van dit probleem kan onder meer een agressieve rijstijl zijn, maar ook een lekkage in het systeem. Daarnaast kunnen de klauwen ook slijten of ze zijn niet op tijd en niet goed genoeg onderhouden. Het zou tevens zo kunnen zijn dat de onderdelen een lage kwaliteit hebben of dat de bevestigingen los zijn gekomen.

Als de remklauwen lichte schade hebben dan kun je het in principe zelf repareren. In andere gevallen is het beter om een specialist in te schakelen. Als je bijvoorbeeld voelt dat de remklauwen niet meer goed werken doordat ze zijn vervuild, een gebrek aan smeervetten hebben of roest op het oppervlak hebben dan kun je het zelf oplossen. Dit doe je door de auto op te heffen met een krik waarna je het wiel kunt verwijderen. De volgende stap is het losschroeven van de klauwbevestiging. Hierna kun je het onderdeel verwijderen zonder het los te koppelen van het remvloeistofkanaal.