De gevaarlijkste verkeerspunten van Assen

Aangeboden door: pricewise.nl

Iedere gemeente heeft wel één of meer verkeerspunten die als gevaarlijk kunnen worden bestempeld. Zo zijn er ook een aantal punten in de gemeente Assen waar men net nog even beter moet opletten in het verkeer.

RTV Drenthe heeft eind 2019 onderzoek gedaan onder de Drentenaren naar de meest gevaarlijke verkeerspunten van Drenthe. Over Assen zijn de meeste meldingen binnengekomen. 

Stationsplein gevaarlijkste plek 

Van de 107 meldingen kwamen de meeste meldingen binnen over het Stationsplein. Met 47 meldingen kan op basis van het onderzoek van RTV Drenthe deze plek zelfs als de meest onveilige verkeerssituatie van Drenthe worden beschouwd. Het Stationsplein is natuurlijk vernieuwd in de afgelopen jaren, maar daarbij lijkt weinig rekening gehouden te zijn met de veiligheid van de fietsers. De onderzoeksdeelnemers klagen met name over een onoverzichtelijke en onveilige situatie.

Omgeving Stationsplein ook niet veilig

We blijven even in de omgeving van het Stationsplein. Op de tweede plek komen de meeste meldingen namelijk over de kruising bij de fietstunnel. Hierover zijn 40 meldingen binnengekomen. Met name voor fietsers die uit de tunnel komen, zou de situatie gevaarlijk zijn. Voetgangers en auto's maken gebruik van dezelfde weg, waardoor de situatie onoverzichtelijk is. 

Fietspad langs de Andrej Sacharovweg

Op de derde plek komt niet één verkeerspunt, maar een heel fietspad wordt als gevaarlijk beschouwd. Het gaat om het fietspad langs de Andrej Sacharovweg, richting Marsdijk. De reden die wordt gegeven is opmerkelijk. De mensen klagen erover dat op het fietspad veel honden worden uitgelaten. Er is geen stoep aanwezig, dus voor de mensen met de hond rest er geen andere keus dan over het fietspad te lopen. 

Fietsers vaak de pineut bij gevaarlijke verkeerssituaties

Bij gevaarlijke verkeerssituaties in de bebouwde kom blijken fietsers vaak de pineut te zijn. Niet alleen in Assen, maar landelijk. Vaak gaat het om verkeerssituaties waarbij de fietsers over het hoofd worden gezien door autobestuurders. De fietsers komen op een onverwachte plek tevoorschijn of de voorrangsregels zijn er net wat anders dan bij de meeste andere verkeerspunten, waardoor er verwarring ontstaat. 

Als bestuurder altijd aansprakelijk

Fietsers en voetgangers zijn kwetsbaar in het verkeer. Wanneer er een ongeval is tussen een automobilist en een fietser of voetganger, zal de autobestuurder altijd aansprakelijk worden gesteld. Tenzij er sprake is van overmacht en bewezen kan worden dat de autobestuurder geen schuld heeft. Echter is dit in de praktijk moeilijk te bewijzen en in de meeste gevallen zal de autobestuurder in ieder geval deels aansprakelijk worden gesteld. Een autobestuurder is verplicht om een autoverzekering te hebben. Een goedkope autoverzekering dekt schade aan andere mensen en spullen die de bestuurder daaraan veroorzaakt. Met een WA-verzekering, vaak de meest goedkope autoverzekering, is men niet verzekerd voor schade aan de eigen auto. Met een vaak wat duurdere verzekering, zoals beperkt casco of allrisk, is men ook verzekerd voor schade aan de eigen auto.