‘Ik ben moe, moe en nog eens moe’

Hoogeveen - Toen Huub van Issum vrijdagmorgen wakker werd, dacht hij even dat de Ronde van Drenthe was verreden. Niet dus. De 78-jarige Hoogevener organiseert al sinds mensenheugenis samen met zijn vrouw Femmy (79) de Ronde van Drenthe en die werd donderdag afgelast in verband met het coronavirus.

Een zware dobber voor het echtpaar, maar zeker ook voor de honderden vrijwilligers die al maandenlang in touw zijn én voor de leerlingen van het Alfa-college die dit jaar de diners op vrijdag en zaterdag voor hun rekening zouden nemen in hun eigen school.

Komkommers

Of er nou wel of geen ronde wordt verreden, Femmy van Issum is altijd druk bezig. Al pratend met enkele vrijwilligers komt de koningin van Drenthe, zoals ze vaak wordt genoemd, de kantine van het Alfa-college binnengelopen. Haar armen vol komkommers, die ze gesponsord heeft gekregen, en dus nu maar uitdeelt aan wie er ook maar zin in heeft. Ze is net op bezoek geweest in Dwingeloo en Spier, waar al enkele teams in de hotels waren neergestreken. Die zijn weer naar huis gestuurd. Huub, Femmy en de vrijwilligers kunnen het nog steeds niet helemaal bevatten. „Het is zwaar teleurstellend”, vertelt vrijwilliger Raymond de Witte, die donderdagmorgen samen met een tiental vrijwilligers alle auto’s bij de leveranciers had opgehaald. „We hadden net alle 55 wagens bestickerd, toen we hoorden dat de wielerronde werd afgelast. Het is waardeloos, maar ook wel begrijpelijk.”

Hotels

Femmy neemt even de tijd om te zitten en ploft naast Huub neer. Op de vraag hoe het met haar gaat, antwoordt ze zuchtend: „Moe, moe en nog eens moe. Ik ben echt helemaal leeg. Het was al dagenlang de vraag of de ronde wel of niet door zou gaan. Het pakte dus negatief uit. Sommige ploegen, onder andere uit Frankrijk en Amerika, waren er eerder en die sliepen al in de hotels. Die kosten hebben we dus en die moeten we ook betalen. Iedereen is net naar huis. Hoe we het financieel gaan redden? Dat weet ik nu even niet, maar het komt vast goed.”

Begrafenis

Ook vrijwilligers Yvonne Drost en Marita Lohues balen. „Je kunt het bijna vergelijken met een begrafenis”, vertellen ze. ,,Je wordt de hele week geleefd en als de begrafenis dan is geweest, val je in een gat. Dit voelt hetzelfde. We zitten weken van tevoren al vol adrenaline en we kunnen onze energie nergens kwijt.”

Afstuderen

Voor Femmy, Huub en de vrijwilligers is het naar, maar ook de studenten van de opleiding manager ondernemer horeca hadden er veel tijd inzitten. De renners zouden voor de eerste keer dineren in hun school in de kantine van het Alfa-college en de drie klassen hadden het hele draaiboek voor vrijdag en zaterdag al klaar. Alles was besteld. „Danny Hotting zou afstuderen op deze opdracht”, vertelt Petra Bosscher van het Alfa-college. ,,Hoe we dat nu op gaan lossen, moeten we nog zien. Voor Danny en de groep is het zwaar. Ze zijn donderdagavond maar even gaan bowlen om de zinnen te verzetten.”

Stoppen?

De Ronde van Drenthe wordt niet op een andere datum verreden. ,,De wieleragenda zit te vol. We moeten dus wachten tot volgend jaar. Ik hoop dat dat goed uitpakt. We hebben natuurlijk veel sponsors en ik hoop die vast te kunnen houden”, vertelt Femmy. Huub kijkt haar een beetje verslagen aan: „Ik doe niet meer mee volgend jaar. Ik heb altijd gezegd: als we 80 jaar zijn, moeten we wel stoppen.”

Aan de blik van Femmy te zien, organiseert ze het volgend jaar gewoon weer en helpt Huub net zo hard mee als altijd want hij wordt 79 dus nog geen 80. Marita en Yvonne kijken trots naar het echtpaar. „Volgend jaar komt vast goed. Still going strong!”