Doorlopende krediet of een persoonlijke lening, wat is nou eigenlijk het verschil?

Aangeboden door: rente.nl

Als je een lening wilt afsluiten voor bijvoorbeeld een verbouwing aan je huis, een auto wilt kopen of een andere grote investering wilt bekostigen dan is dat in de meeste gevallen mogelijk.

Wanneer je beschikt over een vaste baan met inkomen en de banken niet te veel risico lopen dan zullen zij vaak de lening verstrekken. Je kunt dan uit twee verschillende leningen kiezen, namelijk: een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Welke lening in jouw situatie het meest voordelig is, is afhankelijk van het doel van de lening. 

Waarvoor wil jij lenen? 

Een lening aanvragen doe je uiteraard niet zomaar. Als je een lening wilt gaan aanvragen moet je jouw doel goed voor ogen hebben. Als je niet weet waar je een lening voor wilt, dan zullen ze je aanbod heel snel weigeren. Als je kan vertellen wat jij met het geld wilt gaan doen en hoeveel je nodig hebt, dan zullen de bedrijven of banken veel sneller geneigd zijn om naar je te luisteren. Weet dus wat je wilt voordat je met een voorstel komt. Bereid jezelf daarom goed voor op het gesprek zodat je niet met je mond vol tanden komt te staan.

Verschil tussen doorlopende krediet en een persoonlijke lening 

Als je een lening wilt ontvangen voor grote aankopen dan kun je dus kiezen uit doorlopend krediet of een persoonlijke lening (hypothecaire lening even buitenwegen gelaten). Het grootste verschil tussen de leningen is dat een doorlopend krediet veel flexibeler is dan een persoonlijke lening. Bij een doorlopend krediet kan een nadeel zijn dat de rente niet vast staat. De rente op een lening kan dus hoger worden maar ook lager. Een voordeel daarentegen kan wel zijn dat er geen vaste looptijd is. 

Bij een persoonlijke lening heb je minder flexibiliteit. Je zit bij een persoonlijke lening wel vast aan einde looptijd. Het fijne aan een persoonlijke lening is dat je een vast rentepercentage hebt. De rente zal dus niet onverwachts omhoog of omlaag kunnen gaan. Omdat je bij een persoonlijke lening een vaste looptijd hebt kun je ook makkelijk in kaart brengen wat je nodig hebt om de lening af te lossen. 

De gemiddelde rente van een lening is op dit moment zowel bij een persoonlijke lening als bij een doorlopend krediet ongeveer 5%. 

Hulp nodig? 

Als je nog niet helemaal zeker bent of je een lening wilt gaan afsluiten kun je het beste contact opnemen met een adviseur. Je kunt dan een hulplijn inschakelen of je kunt wat meer onderzoek doen. Onafhankelijke adviseurs zoals Rente.nl bieden onafhankelijk advies waardoor je de juiste lening kunt afsluiten met de gunstigste voorwaarden. Dus weet je niet of een doorlopend krediet of een persoonlijke lening bij jouw situatie het beste past? Schakel de specialist in!