LEO slaat in slotfase toe bij FC Assen, Asser Boys geeft wedstrijd uit handen

Assen - Zeventig minuten hield FC Assen zondagmiddag stand in de derby tegen LEO. Toen de ruimtes in de slotfase echter groter werden, sloeg de ploeg uit Loon alsnog toe en besliste de partij op sportpark De Hoogspanning met 1-3 in haar voordeel.

Het is een beetje een vreemde situatie geworden bij FC Assen, dat in de onderste regionen verkeert van de derde klasse D. Nadat vorige week definitief de beslissing werd genomen dat de club vanaf volgend seizoen volledig overstapt naar de zaterdag, is degradatie geen kwestie meer bij de zondag-hoofdmacht.

Eergevoel

En toch, zo geeft coach Germain Beck aan, moet je als spelers en technische staf dan zó eergevoelig zijn om niet met een degradatieplek afscheid te willen nemen van het zondagvoetbal. ‘Dus gaan we nog steeds elke wedstrijd voor een zo goed mogelijk resultaat. Maar dan moet het wel beter dan vandaag, want ik vind dat sommige spelers tegen LEO behoorlijk onder de maat zijn gebleven.’

LEO maakte zondag inderdaad de dienst uit tegen een compact opererend FC Assen, maar de ploeg uit Loon speelde in de eerste helft in een te laag tempo om de ‘geparkeerde bus’ van de thuisploeg te ontregelen. Sterker, de beste kans was na een counter van FC Assen voor Christiaan Trijbels, maar hij kwam een schoenmaat tekort om de bal binnen te glijden.

Breder

In het tweede bedrijf speelde LEO voorin wat ‘breder’ om de defensie van de thuisploeg uiteen te trekken en dat leverde in de 71ste minuut de 0-1 op, toen Lars Uineken met een voorzet het hoofd van Ralph Strating vond.

Vervolgens ging het snel. Thijs Bos zorgde voor 0-2 en Lars Uineken zag een strafschop gestopt door FC Assen-doelman Jordi van der Veen, maar revancheerde zich even later met een rake stiftbal: 0-3. Alessandro Hut redde de spreekwoordelijke eer voor FC Assen: 1-3.

‘We hadden’, erkende LEO-coach Heiko van den Berg na afloop, ‘aanvankelijk moeite om tussen de linies van FC Assen te spelen. Ik had ook niet verwacht dat die ploeg zo verdedigend zou spelen. Nadat we overschakelden op 4-3-3 ging het beter en ja, na de 0-2 was het klaar.’

Harold van der Sleen

FC Assen-voorzitter Richard Weitering maakte zondag bekend dat de huidige coach van zaterdag 1, Harold van der Sleen, voor volgend seizoen is vastgelegd als hoofdcoach voor het nieuwe vlaggenschip van de club op zaterdag. Germain Beck vertrekt na dit seizoen naar LAC Frisia 1883. 

Asser Boys

Asser Boys leek de klus zondagmiddag in 3D contra Trinitas na een helft al geklaard te hebben. Op het eigen veld aan de Lonerstraat was er na een 2-0 voorsprong bij rust (een eigen treffer van de gasten en een benutte strafschop van Robert Termohlen) geen vuiltje aan de lucht, toen de partij in het tweede bedrijf plots volledig kantelde.

Binnen een kwartier kwamen de gasten uit Boyl langszij en de deceptie was voor Asser Boys compleet toen Trinitas ook nog eens met een 2-3 zege huiswaarts keerde.

Asser Boys-coach Anne Jan van der Heide was na afloop verbijsterd. ‘In de eerste helft is er niks aan de hand, creëren we veel kansen, komen op 2-0 en geven niets weg. En dan die tweede helft… Wij waren het helemaal kwijt, Trinitas maakt snel 2-2 en rook bloed, terwijl mijn ploeg geen enkele kans meer kreeg. Dat je dan ook nog verliest, is teleurstellend en frustrerend. Voor mij en de spelers. Hoe dit kan? Daar moet ik eens goed over nadenken, maar we hebben het vandaag echt collectief weggegeven.’

FC Amboina

FC Amboina, nummer voorlaatst in de vijfde klasse C, ging zondag op bezoek bij de koploper, Sportclub Makkinga. De Asser formatie verloor, maar hield de schade wel beperkt: 2-0.

Tekst: Robbert Willemsen