Ronde van Drenthe in onzekerheid: UCI legt extra maatregelen op rondom het coronavirus

Hoogeveen - De organisatie van de Ronde van Drenthe maakt zich zorgen over het al dan niet doorgaan van het evenement, dat voor het weekend van 14 en 15 maart op de rol staat. Reden: het coronavirus.

Alhoewel zich nog maar één ploeg (de Australische vrouwenploeg Mitchelton-Scott) daadwerkelijk heeft afgemeld, zouden dat er zo maar meer kunnen worden. „Ik houd mijn hart vast”, geeft voorzitter Femmy van Issum van de organisatie toe. „Ik hoop dat het bij één afzegging blijft, maar het zou mij niet verbazen als er meer ploegen volgen.”

De ploegen zijn niet aleen bang voor besmetting, maar ook voor quarantainemaatregelen. Zo zaten alle renners die deelnamen aan de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten een tijdlang ‘vast’ in hun hotels, waaronder wielrenners en staf van Jumbo-Visma. Bij diverse andere wielerwedstrijden haken ploegen nu af of hele koersen worden geschrapt. Dat laatste is zeker het geval in Italië.

Overheid beslist

De organisatie van de Drentse ronde houdt het uiteraard met argusogen in de gaten. „De beslissing over het afgelasten van de ronde ligt niet bij ons of de UCI, maar bij de overheid”, zegt Van Issum stellig. „Als wij het doen, krijgen wij de claims van de ploegen en de UCI.” Het is nu sowieso onduidelijk wie de extra kosten gaat betalen.

De UCI heeft in verband met het coronavirus een aantal aanbevelingen gedaan aan de organisatie. Zo mogen de renners bij het tekenen van de presentielijst niet dezelfde pen gebruiken maar moeten allemaal een nieuwe gebruiken. Ook moet het publiek op afstand worden gehouden en de ploegen moeten in de hotels zo veel mogelijk uit elkaar worden gehouden. Van Issum: „Over dat laatste zijn de hoteleigenaars inmiddels ingelicht.” Ze is sceptisch over de pennen. „Want hoe doe je dat met zo min mogelijk besmettingsgevaar? Wie geeft de pennen aan? Moeten ze in een plasticje... en helpt dat dan wel”, verzucht ze.

Voor de Profronde van Drenthe voor mannen op zaterdag 14 maart en de Women's World Tour op zondag 15 maart waren ieder 22 ploegen ingeschreven. „Bij de vrouwen is er dat nu één minder.” Waar de ondergrens ligt om te starten weet Van Issum niet. „Maar als er tien ploegen aan de start staan gaat het om zestig renners. Is dat alle moeite wel waard?”, vraagt Van Issum zich hardop af. Bovendien heeft de organisatie van de Drentse ronde van de UCI het verzoek gekregen coulant om te gaan met ploegen die afzeggen. Daarvoor moeten de teams normaal een soort van boete betalen.

Ook al heeft Van Issum al vaker te maken gehad met wielerkoersen die niet doorgingen (MKZ in 2001 en sneeuw in 2013), het blijft stressvol. Van Issum: „We kunnen niet anders dan maar gewoon afwachten.”

Tegelijkertijd lijkt het erop dat het cancelen van wielerwedstrijden in Italië ook voor meer interesse in de Ronde van Drenthe betekent. ,,Er is extra interesse getoond door ploegen om hier te starten."

(Lees ook Dylan Groenewegen aan de start bij Ronde van Drenthe  - update redactie)

Wedstrijdprogramma

De Drentse Acht van Westerveld staat gepland op vrijdag 13 maart, de Profronde van Drenthe voor mannen op zaterdag 14 maart en de Women's World Tour op zondag 15 maart.