Energie besparen in 2020: wat zijn de mogelijkheden?

Aangeboden door: Energieleveranciers.nl

Gas wordt de komende jaren steeds duurder. Dat komt doordat alle Nederlandse huishoudens in 2050 van het aardgas af moeten zijn. Dat betekent dat ook alle buurten in Assen gasloos moeten worden. Daarom stimuleert de gemeente zowel energie besparen als investeren in het verduurzamen van de eigen woning. Wat zijn de mogelijkheden?

Isolatie als basis van energie besparen

Allereerst is het heel belangrijk dat de woning goed geïsoleerd wordt. Op deze manier hoeft er minder energie verbruikt te worden om de woning aangenaam te houden. Dit zorgt weer voor minder CO2-uitstoot en een lagere energierekening. Een aantal voorbeelden van isolatiemaatregelen zijn: spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en het plaatsen van HR++ glas. Om woningeigenaren te stimuleren de woning te isoleren, biedt de overheid een aantrekkelijke subsidie aan. Om in aanmerking te komen voor deze subsidie moet de bewoner minimaal twee isolatiemaatregelen treffen.

Duurzaam verwarmen

Klimaatverandering is de grootste bedreiging voor het milieu. Daarom is het zo belangrijk dat we met z'n allen minder CO2 gaan uitstoten. Op dit moment bestaat bijna 50 procent van de energierekening uit kosten voor de verwarming. Duurzaam verwarmen is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de eigen portemonnee. Woningeigenaren die van plan zijn om te investeren in een warmtepomp, pelletkachel, biomassaketel of zonneboiler kunnen hiervoor een tegemoetkoming krijgen van de overheid. Zij kunnen deze Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) tot en met 31 december 2020 aanvragen via het RVO.

Zonnepanelen op het dak

De gemeente Assen wil dat eind 2020 minimaal 14 procent van de energie duurzaam wordt opgewekt. Zonnepanelen op het dak van huishoudens in Assen moeten ervoor zorgen dat deze doelstelling wordt gehaald. Zonnepanelen op het dak zijn erg rendabel. De investering is tegenwoordig al binnen gemiddeld zeven jaar terugverdiend. Daarna kunnen de bewoners nog heel veel jaren genieten van gratis stroom. Daarnaast is de woningeigenaar minder afhankelijk van de (stijgende) prijzen van de energie. Tot slot kunnen particulieren de btw die zij betalen over de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugkrijgen van de Belastingdienst.

Besparen op de energiekosten

De energierekening is voor veel mensen een hoge kostenpost. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te besparen op de energiekosten. Allereerst is het verstandig om door middel van energie vergelijken te achterhalen of bespaard kan worden op de kosten van energie. Door energie vergelijken en over te stappen naar een andere energieleverancier, kunnen mensen honderden euro's per jaar besparen. Daarnaast is het raadzaam om het eigen energieverbruik eens kritisch onder de loep te nemen. Dat kan met de hulp van handige apps. Een aantal manieren om energie te besparen zijn: de verwarming standaard één graad lager zetten, alle binnendeuren gesloten houden, korter douchen en alle verlichting uit doen in ruimtes waar niemand aanwezig is. Daarnaast kunnen bewoners ook energie besparen door alle stekkers uit het stopcontact te halen van apparaten die niet gebruikt worden. Ook in de stand-bystand blijven apparaten nog steeds stroom gebruiken.