​Met een knipoog naar Folkert Haanstra

​Martin Hiemink (Assen, 1949) heeft een brede interesse voor de geschiedenis van zijn stad. Met als motto ‘elke plek een verhaal’ komen verschillende aspecten van Assen’s verleden aan bod.

In een trappenhuis van het Dr. Nassau College Quintus aan de Groen van Prinstererlaan hangt sinds 2015 een bijzonder kunstwerk. We moeten terug naar het voorjaar van 1972 om te begrijpen hoe het daar terecht is gekomen. Op 28 maart 1972 stelde toenmalig Minister van Onderwijs Chris van Veen het nieuwe schoolgebouw van de Openbare Scholengemeenschap Assen (OSA) in gebruik. In de maanden daaraan voorafgaand werkte beeldend kunstenaar Folkert Haanstra in de aula aan twee pilaren. Met duizenden vierkante keramieken minitegeltjes toverde hij ze om in een veelkleurig mozaïek. Vele jaren hebben duizenden leerlingen Haanstra’s zuilen gezien. Na verloop van tijd werd de naam van de school van OSA in Dr. Nassau College veranderd.

Ongeveer tien jaar geleden werd weer gekozen voor nieuwbouw. Er is nog even gekeken of Haanstra’s zuilen meekonden naar de nieuwe school, maar dat bleek te kostbaar. Een commissie kwam met een nieuwe kunstopdracht. Daar stond ondermeer in dat de schoolgeschiedenis (zoals bijvoorbeeld Haanstra’s zuilen) tot uiting moest komen. Maar ook dat de school kunst en cultuur hoog in het vaandel heeft. De kunstopdracht ging naar Lex Vesseur, een oud-leerling. Op 1 mei 2015 werd het nieuwe schoolgebouw in gebruik genomen.

Vesseur gaf zijn creatie als titel ‘De Zuilen’ mee. De twee pilaren zijn door hem letterlijk samengesmolten tot een nieuw geheel. Ze verbeeldt de “symbolische link tussen het nieuwe en het oude gebouw én het thema ontmoeten”. Met zijn tweedimensionale veelkleurige mozaïek – zeven bij zes meter - nodigt Vesseur ons uit erin te verdwalen en dan steeds iets nieuws te ontdekken. Waar de zuilen van Haanstra op een statische locatie stonden, koos Vesseur voor het trappenhuis, een plek waar dynamiek heerst. Binnenvallend daglicht zorgt hier voor interessante effecten. Zo kun je de rasters van zonlicht zien als een knipoog naar het werk van Folkert Haanstra.

Nieuwsgierig naar meer over de geschiedenis van Assen? Wordt lid van de Asser Historische Vereniging. Dat kan via www.ahvassen.nl of telefonisch  0592  300  521