TT Circuit in september middelpunt van fietsevenement Ride for the Roses: duizenden fietsers waar motoren razen

Het TT Circuit was vrijdagochtend het terrein van de officiële aftrap van Ride for the Roses. Tijdens dit fietsevenement wordt geld ingezameld voor KWF Kankerbestrijding.

De 23e editie van het bekende fietsspektakel voor het goede doel doet op 27 september de Drentse hoofdstad aan. Op dezelfde plek waar die dag duizenden mensen over de finish hopen te komen, openden burgemeester Marco Out en kankeronderzoeker Gerald de Haan samen met Vivian Aafjes van het KWF de inschrijvingen. Strak in wielerpak reed het trio gezamenlijk over de streep. Netjes afgevlagd door vrijwilliger Kees Bijmolt.

Unieke finishplek

Na deze ludieke finish kan vanaf nu iedereen zich opgeven om mee te fietsen op 27 september. „Allemaal om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek”, legt Annebel Schipper van KWF uit. „Drenthe is een echte fietsprovincie, dus het is niet meer dan logisch dat we hier een keer belanden. Bovendien is het circuit een unieke start- en finishplek. Ik zie het al helemaal voor me: duizenden fietsers die hier met z’n allen over het asfalt gaan, waar normaal gesproken alleen race-auto’s en motoren komen.”

Bedoeling is dat de deelnemers 10, 25, 50 of 100 kilometer afleggen. Iedereen laat zich zoveel mogelijk sponsoren door vrienden, familie, collega’s en bekenden. Het geld dat dit jaar wordt opgehaald, is bestemd voor twee soorten onderzoek in het UMCG, legt Schipper uit.

Fundamenteel onderzoek

„Het eerste is een onderzoek naar protonentherapie. Dat is een methode om heel gericht te bestralen, zonder omliggend weefsel te beschadigen. Zo kijken ze bijvoorbeeld hoe je een long kunt bestralen die op en neer beweegt door het ademhalen. De bestraling moet dan eigenlijk ook meebewegen. Het gaat dus echt om onderzoek naar hoe je het beste kunt behandelen.”

Het tweede onderzoek richt zich op leukemie. Het terrein van Gerald de Haan, hoogleraar en werkzaam bij het ERIBA-instituut. „Wij onderzoeken in het UMCG de stamcellen in het beenmerg. Daar worden onze bloedcellen aangemaakt. Soms zit er geen rem op die productie en dat noemen we leukemie.”

Met het geld dat binnengehaald wordt door het KWF probeert De Haan met zijn team te achterhalen hoe het proces van bloedcelaanmaak precies in zijn werk gaat. „Hoe en wanneer delen bloedcellen? Waarom en waardoor doen ze dit? En waarom gaat dit soms mis? Dat soort vragen hopen we te beantwoorden, want we weten nog lang niet alles. Het is fundamenteel en doelgericht onderzoek: alleen als je begrijpt hoe iets werkt, kun je proberen in te grijpen als het misgaat.”

Elektrische fiets

Wielerfanaat en burgemeester Marco Out roemt de resultaten die de afgelopen jaren met onderzoek behaald zijn en is blij met de komst van de Ride naar Assen. „Vorig jaar was ik in Goes, het is echt een prachtig evenement. Ik merk dat mensen het heel fijn vinden dat deze bekende fietsactie weer eens naar het Noorden komt.”

Deelnemers kunnen zich voor de editie van 2020 inschrijven via ridefortheroses.nl. Iedereen mag meedoen. Ook op een elektrische fiets, benadrukt Schipper. „Dat maakt het evenement geschikt voor heel fietsend Nederland.”