Rebellenclub in De Nieuwe Kolk tijdens BoekenFEST

Het thema van de 85ste Boekenweek is dit jaar ‘rebellen en dwarsdenkers’. De Nieuwe Kolk in Assen geeft daar op een eigen rebelse manier invulling aan.

Het literaire festival BoekenFEST’20 in theater/bibliotheek DNK is op zaterdag 21 maart, een week na het landelijke slot. Het is de afsluiting van de 85ste Boekenweek van DNK. Op het Asser festivals zijn bekende schrijvers aanwezig en liveoptredens

Annejet van der Zijl, Stella Bergsma en Tommy Wieringa

De rebellenclub in Assen bestaat onder andere uit Annejet van der Zijl, Stella Bergsma en Tommy Wieringa. Van der Zijl vertelt over het schrijven van het Boekenweekgeschenk 2020 en Bergsma gaat in op kwetsbaarheid, seksualiteit, vrouw zijn en ouder worden.

Tommy Wieringa is zelf een rebel, maar schrijft ook graag over rebellen. Tijdens het BoekenFEST draagt hij voor uit eigen werk en vertelt over zichzelf, zijn dochters en zijn overleden moeder.

Özcan Akyol en Herman Brusselmans met elkaar in gesprek

Ook Özcan Akyol en Herman Brusselmans komen naar Assen. Beiden durven zich wel als rebels te bestempelen en gaan met elkaar in gesprek over hun werk, carrière en het Boekenweekessay dat Akyol dit jaar voor zijn rekening nam. Tot slot ontbreekt ook Heleen van Royen niet. Zij schreef een boek over haar seksleven en gaat in op het doorbreken van taboes.

Naast de optredens van de schrijvers is er een randprogramma met cocktails & comedy, een pubquiz en zijn er activiteiten in het JackLab. Het decor wordt verzorgd door leerlingen van CS Vincent van Gogh uit Assen. Zij geven bekende schilderijen een rebels tintje en stellen die tentoon.