Assen draagt bij aan Holocaustmonument in Amsterdam

De gemeente Assen draagt financieel bij aan het nieuwe Holocaustmonument in Amsterdam. Dat besloot de gemeenteraad donderdagavond na een motie van CDA en 50Plus.

Op initiatief van het Nederlands Auschwitz Comité krijgen ruim 102.000 slachtoffers van de Holocaust 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog een eigen monument in Amsterdam. Het gaat om Nederlanders die geen eigen graf hebben.

50 euro per Assenaar

Onder de namen bevinden zich ook die van 402 Assenaren. Reden voor CDA en 50Plus om de gemeenteraad van Assen per motie op te roepen financieel bij te dragen aan het monument. Idee is om 50 euro per Assenaar te doneren, een totaalbedrag van ruim 20.000 euro.

Hoewel alle partijen sympathie hadden voor het voorstel, vonden D66, ChristenUnie en de SP dat dit geld beter besteed kon worden aan lokale herdenkingsinitiatieven. Daarbij werden onder meer de honderden lokale struikelstenen en de herdenking bij het monument op de Brink genoemd. Deze tegenstemmen waren uiteindelijk niet genoeg om de motie tegen te houden.

Gedenkmuur

De 250 meter lange gedenkmuur in Amsterdam is ontworpen door de tot Amerikaan genaturaliseerde Pools-Joodse architect Daniel Libeskind. Over ongeveer anderhalf jaar moeten de werkzaamheden af zijn.