Gemeente Aa en Hunze en Inspectie halen beide bakzeil in zaak Stichting Altijd Zorg in Rolde

Zowel de gemeente Aa en Hunze als Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft een streep gezet door de dwangsommen die zij oplegden aan Stichting Altijd Zorg in Rolde.

Dat blijkt uit twee uitspraken van de bestuursrechter van de Rechtbank Noord-Nederland. De gemeente Aa en Hunze had een dwangsom opgelegd omdat de gemeente vindt dat cliënten niet mogen wonen op ‘t Ruige Veld. Het zou in strijd zijn met het bestemmingsplan.

Tik op de vingers

Maar daar zet de rechter een streep door. De opgelegde last onder dwangsom van de gemeente geeft volgens de rechter ‘onvoldoende precies aan welke regel precies is overtreden’. Ook maakt Aa en Hunze niet goed duidelijk wat Stichting Altijd Zorg, die de zorg verleent op ‘t Ruige Veld in Rolde, wat de zorgstichting kan doen om een eind te maken aan de overtreding.

Hiermee krijgt Aa en Hunze en burgemeester Anno Wietze Hiemstra wederom een tik op de vingers van de rechter. Hiemstra werd eerder teruggefloten omdat hij met een noodbevel de locatie ‘t Ruige Veld wilde sluiten. Dit na een controle op 7 november waarbij Aa en Hunze en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd constateerden dat er veel mis was op de zorglocatie. Dat betwist de voorzieningenrechter in de nieuwe uitspraak overigens niet. De zorg op ‘t Ruige Veld is volgens de rechter niet op orde. ,,De voorzieningenrechter is er niet van overtuigd dat de stichting daar voldoende van doordrongen is”, schrijft de rechtbank.

Wie er nou precies mogen wonen, moet beter onderzocht worden, vindt de rechtbank. Dat moet dan maar worden onderzocht in een bezwaarprocedure. Tot die tijd wordt de opgelegde dwangsom van Aa en Hunze geschorst. Dit tot twee weken na de beslissing op het bezwaar.

Niet bevoegd

Ook de aanwijzing van de IGJ gaat nat bij de rechter. De voorzieningenrechter vindt de minister van Volksgezondheid en Welzijn, die over de IGJ gaat, niet bevoegd. Het is namelijk onduidelijk wat voor zorg de cliënten op ‘t Ruige Veld in Rolde ontvangen. Nu zowel de cliënten als Stichting Altijd Zorg niet zijn gehoord door de IGJ welke zorg er wordt verleend, is het volgens de rechter de vraag of de minister er wel iets van mag vinden.