Stichting Herenboeren Assen pacht 20 hectare landbouwgrond bij Rhee

De Stichting Herenboeren Assen gaat boeren bij Rhee. De stichting pacht hier voor tien jaar 20 hectare landbouwgrond van de gemeente Assen.

De stichting begint op de gronden een collectief gemengd biologisch bedrijf dat minimaal 150 tot maximaal 200 gezinnen van groenten, fruit en desgewenst vlees moet voorzien. Inmiddels hebben zich al 111 Herenboeren aangemeld om deel te nemen. Voorzitter Mariska Pater van de stichting verwacht dat, nu de locatie bekend is, het snel gaat met het aantal aanmeldingen.

Herenboeren betalen 2000 euro inleg per gezin

Herenboeren Assen is een initiatief van een groep inwoners die grip wil krijgen op wat er wordt gegeten en hoe het wordt geproduceerd. Met respect voor de boer, de dieren en de natuur. Met een eenmalige inleg van 2.000 euro per huishouden, wordt de oprichting van de boerderij betaald. Het geld is voor het aanbrengen van irrigatie, hekken, hokken, rasters, eventuele bodemverbetering, de aanplant van bomen en struiken of de aanleg van paden.

De jaarlijkse kosten worden gedeeld door het aantal personen dat van de boerderij eet. Het gaat dan om de pacht, de aankoop zaai- en plantgoed, dieren en hun voer, salaris van de boer en mechanisatie. Elk lid neemt voor 1 tot 5 monden af van de boerderij. Hoe meer monden je afneemt, hoe hoger de wekelijkse bijdrage en hoe meer je te eten krijgt. Per mond is dat ongeveer 10 euro per week, vegetariërs betalen zo’n 6 euro.

Dieren op boerderij lopen buiten

Er wordt een boer in loondienst aangesteld om de boerderij te runnen. Het wordt een bedrijf zonder bedrijfsgebouwen. De runderen, varkens en kippen scharrelen los rond op het terrein. Pater: ,,De dieren lopen buiten, er komen geen opstallen. Verder zijn we natuur-gedreven en gaan we boeren met een gesloten kringloop.”

De Herenboeren hebben op meerdere plekken rondgekeken voor de pacht van een passend perceel. Dit leverde geen geschikte gronden op. ,,We wilden wel graag zo dicht mogelijk bij de stad zitten. De mensen komen wekelijks om hun producten op te halen en doen dat toch vaak op de fiets.’’

Bewoners Rhee zijn inmiddels geïnformeerd

De locatie bij Rhee aan de noordkant van Assen en de A28 voldoet wel. De 20 hectare ligt aan de Doctor Joh. Picardtweg, tegen het buurtschap aan. De stichting heeft de aanwonenden inmiddels op de hoogte gesteld.

De eerste reacties waren, zegt Pater, wel positief. ,,Er volgt nog een informatieavond voor de buurt om hen wat meer te vertellen over achtergrond en doelstellingen van Herenboeren. En de mensen kunnen ook meepraten over de wijze waarop we de boerderij in gaan richten. Bijvoorbeeld over wat ze het liefste aan de straatkant verbouwd zien worden.’’