‘Overname Groen Groep Eelde door noordelijke kwekers waarschijnlijk voor zomer rond’

De overname van Groen Groep Eelde door een groep noordelijke bomen- en plantenkwekers is voor deze zomer voltooid.

Dat verwacht bedrijfsleider Gerard Esser. Een groep van ongeveer 80 groenondernemers neemt deze regionale groothandel voor gemeentes, hovenieren en tuincentra over van bloemenveiling Royal FloraHolland, die het platform niet meer bij de eigen bedrijfsactiviteiten vindt passen. Met deze stap hopen de nieuwe eigenaren de Groen Groep Eelde als groothandel scherper op de kaart te zetten onder met name provincies en gemeenten.

Groen Groep Eelde werd 25 jaar geleden opgericht onder de vlag van Bloemenveiling Noord Nederland om de afzet van kwekers in Drenthe, Groningen, Friesland en de Achterhoek in hun eigen regio te borgen. Veel noordelijke klanten zochten hun heil aanvankelijk bij de groothandel in Boskoop. De Groen Groep moest als coöperatie dat tij doen keren”, vertelt Esser. In latere jaren wordt het platform onderdeel van Royal FloraHolland en bedient het inmiddels ongeveer 1000 klanten in de drie noordelijke provincies en Noordwest-Duitsland.

Volgens Esser zijn een aantal kwekers voor hun afzet voor een belangrijk deel afhankelijk van Groen Groep Eelde ,,De huidige constructie heeft zich al een kwart eeuw bewezen voor de aangesloten kwekers. Dat is de basis. Als een andere speler de boel had overgenomen, dan is die niet, zoals nu, verplicht tot inkoop bij deze leveranciers.” Vandaar de wens om de regie in dit geval in eigen handen te houden.

Als de overname volledig is afgerond, wil Groen Groep Eelde zichzelf sterker onder de aandacht brengen bij lokale overheden. ,,Hoveniers blijven onze belangrijkste klanten. Waar we willen vooral noordelijke provincies en gemeenten aansporen om meer zaken te doen met Eelde en uitgroeien tot het regionale aanspreekpunt voor groen.” De concurrentie met landelijke partijen is voelbaar en Esser hoopt met het neerzetten van een ‘echt noordelijk bedrijf’ gemeenten te kietelen om het meer in hun directe omgeving te zoeken. ,, Think local, want dat kan zorgen voor een impuls binnen de plaatselijke economie”, aldus de bedrijfsleider.