Assenaren: 'Tiny houses moeten langer kunnen blijven dan tien jaar'

De geïnteresseerden in het bouwen van een tiny house in Assen willen dat de woning langer kan blijven staan dan tien jaar. Dat bleek dinsdag tijdens de drukbezochte informatieavond over tiny houses in de gemeente.

In Assen zijn twee locaties aangewezen voor de ontwikkeling van tiny houses: de Groene Dijk (een bedrijventerrein waar al nutsvoorzieningen zijn en waar huisjes moeten voldoen aan een beeldkwaliteitsplan) en de Witterhoofdweg (een meer natuurlijke locatie waar nog geen voorzieningen zijn en vrijer gebouwd kan worden). De locaties zijn in principe tijdelijk: tien jaar.

Tijdelijkheid tiny house valt niet in goede aarde

Dat viel niet in goede aarde bij de geïnteresseerden, die het tiny house zelf moeten bouwen en bekostigen. Over die tijdelijkheid kwamen de meeste vragen vanuit het publiek.

Wethouder Karin Dekker (GroenLinks) had een verklaring voor de periode: ,,Als je het tijdelijk doet, kan het snel. Als je een planologische procedure moet doen, duurt het langer en moet je in gesprek met de provincie. Daar moeten we nog een definitieve opvatting over formuleren.’’

‘Behoorlijke investering’

Tegelijkertijd snapte Dekker de bezwaren van de geïnteresseerden. ,,Het is een behoorlijke investering, ongeveer 30.000 euro. Maar als je dat over tien jaar uitspreidt is het misschien toch voor bepaalde groep te bekostigen.’’

Ook werd via een digitale enquête gepeild wat de belangrijkste reden is voor mensen om een tiny house te willen. De grootste groep denkt dat het goedkoper is en daarnaast gaat het mensen om de vermindering van de ecologische voetafdruk.