Avondschool Assen voor extra steun op allerlei gebieden

Assen - In de ondersteuning van laaggeletterdheid is in Assen deze maand de Avondschool van het Taalhuis van start gegaan. Elke dinsdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur kunnen Assenaren ondersteuning krijgen op allerlei gebieden.

De avondschool is er Voor iedereen die verder wil komen, maar dan zonder druk en stress en niet al te ‘schools’. De school is voor alle Assenaren die bijvoorbeeld voor hun werk verder willen leren of zomaar iets nieuws willen leren, maar liefst zonder boeken en in eigen tempo. Voor jong en oud of mensen die weinig geld hebben. Samen met anderen en mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal, de zogeheten laaggeletterdheid.

Grote moeite 

Laaggeletterdheid is een term voor mensen die grote moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Mensen die laaggeletterd zijn, zijn geen analfabeten. Ze kunnen wel lezen en schrijven, maar beheersen niet het eindniveau vmbo of niveau mbo-2/3.

Mensen die laaggeletterd zijn hebben onder meer moeite met formulieren invullen (zorgtoeslag, belasting, etc.), solliciteren, straatnaamborden lezen, reizen met openbaar vervoer, voorlezen aan (klein)kinderen, pinnen en digitaal betalen, werken met de computer en het begrijpen van informatie over gezondheid en zorg.

Vrijwilligers 

Vele Assenaren hebben zich inmiddels gemeld als vrijwilliger. Daar is de organisatie blij mee, want zonder vrijwilligers is de Avondschool niet mogelijk. De eerste zes zijn dinsdag 21 januari van start gegaan en hebben er veel zin in om de komende tijd in een rustig tempo de deelnemers te helpen.

Maar er zijn meer vrijwilligers, dus kan de Avondschool met meer groepen starten. Denk hierbij aan thema’s als leren omgaan met de computer, HCCP, koken, spreken en luisteren en omgaan met geld. Ook andere thema’s kunnen desgewenst aan de lijst worden toegevoegd.

Dus wie ergens tegenaan loopt en daar hulp bij wil hebben: neem contact op via: taalhuis@dnk.nl, 06 13938519 of 06 51178370