Ziekenhuizen Assen en Drachten gaan samen maag-, darm- en leverzorg verlenen

Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en Nij Smellinghe in Drachten gaan samenwerken bij de behandeling van maag-,darm- en leverziekten. Op deze manier willen de ziekenhuizen deze complexe zorg voor het Noorden behouden en verstevigen.

De samenwerking wordt ingegeven door een chronisch tekort aan maag-, darm- en leverartsen in Noord-Nederland. Door kennis te delen en een mdl-arts van Nij Smellinghe minimaal een dag in de week in het Wilhelmina Ziekenhuis in te zetten kunnen patiënten eerder en beter geholpen worden, meldt woordvoerder Ellen de Jong van Nij Smellinghe.

Aantrekkelijker voor personeel

De beide vakgroepen verwachten gebundeld aantrekkelijker te zijn voor nieuw gespecialiseerd personeel. Binnen beide vakgroepen zijn drie vacatures. De behoefte aan mdl-zorg stijgt volgens de artsen door vergrijzing en betere diagnostische en therapeutische mogelijkheden. Bovendien komen door het darmkanker-bevolkingsonderzoek spijsverteringsziektes eerder en vaker aan de oppervlakte, melden de mdl-artsen.

De krachtenbundeling op het gebied van spijsverteringsziekten is de eerste hernieuwde samenwerking tussen Nij Smellinghe en het Wilhelmina Ziekenhuis. In 2013 onderzocht Nij Smellinghe al eens verregaande samenwerking met het Wilhelmina Ziekenhuis en Martini in Groningen, die het plan hadden te fuseren. Die fusie kwam niet van de grond, naar verluidt door persoonlijke tegenstellingen.

Provinciaal grensgebied

Of het mdl-partnerschap een opmaat is naar meer samenwerking kan De Jong niet zeggen. ,,Dit is een netwerksamenwerkingsverband, zoals je dat in Friesland bij heelkunde en longartsen ook al ziet. We helpen elkaar”, zegt De Jong, die er op wijst dat Nij Smellinghe op een provinciaal grensgebied ligt. ,,We zien dat het aantal patiënten uit Groningen en Drenthe toeneemt, de afstanden worden kleiner. We kijken ook over de grens.”