Voorlopige ontwerp Koopmansplein Assen vastgesteld

Het college van B en W van Assen heeft ingestemd met het voorlopige ontwerp van het Koopmansplein. Het ontwerp lijkt grotendeels op het schetsontwerp van OKRA Landschapsarchitecten dat Assenaren in juni 2019 als winnaar hebben gekozen.

De gemeente meldt dat de belangrijkste aanpassingen ten opzichte van het schetsontwerp ondergronds zitten. Omdat het Koopmansplein op het laagste punt van de binnenstad ligt, komt er extra waterberging op en onder het plein. Ook verlegt de gemeente extra kabels en leidingen om voorbereid te zijn op de energietransitie naar gasloos bouwen.

Rijbaan

Andere veranderingen zijn onder meer de verplaatsing van het het minipodium van terraseiland naar het speeleiland. Ook wordt de aansluiting met omliggende straten verbeterd. Zo komt de rijbaan van de Gedempte Singel dichter op het Koopmansplein te liggen. Hierdoor is er meer loopruimte voor de gevel van warenhuis Vanderveen. Aan de noordkant van het plein is de plek van de eilanden iets verschoven. Hiermee wordt het zicht op de Oudestraat verbeterd.

Ontwerp

Het idee van OKRA Landschapsarchitecten werd met 40 procent van de stemmen verkozen tot het beste ontwerp. Eyecatcher op het plein van OKRA is interactieve fontein die midden op het plein ligt. De fontein heeft verschillende modussen aangepast op het moment van de dag: speelse bedriegertjes, een‘verstilde’ waterspiegel en voor ’s avonds een mystieke mist. ’s Nachts wordt de fontein verlicht.

Informatiebijeenkomst

Op donderdag 30 januari is er in de hal van het stadhuis een inloopbijeenkomst over het voorlopige ontwerp. Raadsleden kunnen dan in gesprek gaan met OKRA Landschapsarchitecten en het gemeentelijk projectteam. Ook andere geïnteresseerden zijn welkom.

De verbouwing van het plein begint in de zomer van 2020. Met een verwachte bouwtijd van een jaar is het de bedoeling dat het plein voor de TT van 2021 klaar is.