Nationeel Voorleesontbijt: Sergeant Juliën, Miss Ganzenhoedster en anderen lezen voor uit 'Moppereend'

Kleuters van veel scholen begonnen woensdagmorgen met een voorleesontbijt. In cultureel centrum De Nieuwe Kolk in Assen lazen onder anderen een militair en twee brandweervrouwen voor aan kauwende kinderen. In Coevorden vertelde Miss Ganzenhoedster over Moppereend.

Sergeant eerste klas Juliën zit in uniform op een stoel in de foyer van de bioscoop. Achter de militair van de kazerne in Assen hangt een grote poster van de nieuwe James Bondfilm: No time to die.

Voor Julien zitten zo’n tien kleuters op de grond. Terwijl ze stukjes mandarijn en puntjes stokbrood naar binnen werken leest de sergeant voor uit Moppereend, uitverkoren tot het prentenboek van het jaar. ,,En, vonden jullie het leuk?” „Jaahaaaaa..”

Driehonderd kleuters van zeven basisscholen

Het is een drukte van belang in De Nieuwe Kolk. Zo’n driehonderd kleuters van zeven basisscholen uit Assen met tientallen ouders en leerkrachten zijn het cultureel centrum binnengestroomd. In elke hoek zitten plukjes kinderen en voorlezers.

We zien onder andere een bankdirecteur, gemeenteraadsleden, een wethouder en twee brandweervrouwen. ... En natuurlijk mogen de kleuters de brandweerhelm even op. Veel te groot voor die kleine koppies vanzelfsprekend.

Miss Ganzenhoedster heeft voor even ook verstand van eenden

Miss Ganzenhoedster Natalie Massa had voor even ook verstand van eenden. Zij las voor bij Kinderopvang Kinderwereld in de Brede School in Coevorden.

Na het voorlezen waren de kinderen vooral nieuwsgierig naar de historische kleding van Natalie.

Extra aandacht voor tien boeken

Tien boeken krijgen deze periode extra aandacht, maar woensdag las iedereen voor uit Moppereend van de Tsjechische illustrator en prentenboekenmaker Petr Horáček.

Het prentenboek van het jaar gaat over een eend die mopperig is en steeds chagrijniger wordt. Andere dieren die haar proberen op te vrolijken, worden uiteindelijk allemaal aangestoken door het chagrijn van eend.