'Robin (14) uit Vries heeft nog geen plek: Tweede Kamer moet ingrijpen'

Het is een rotjaar voor de 14-jarige Robin uit Vries. De Hoenderloo Groep bij Apeldoorn waar hij verblijft, gaat dicht en er is nog geen oplossing.

Robin heeft autisme en voor hem is de onzekere situatie helemaal een ramp. Behalve Robin zijn er nog ruim 200 jongeren die complexe zorg krijgen van de Hoenderloo Groep. De ouders bieden woensdag een petitie aan in de Tweede Kamer: zó kan het niet langer, de jeugdzorg moet echt veranderen. En wel op korte termijn.

Handen in het haar

Robins moeder Heidi van ‘t Hoff maakt deel uit van het comité dat de handtekeningenactie op touw zette. De ouders van de Hoenderloo Groep zitten met de handen in het haar: hun kinderen hebben zeer complexe problemen, er zijn nauwelijks instellingen die dit kunnen leveren.

Zorgkoepel Pluryn maakte eind vorig jaar onverhoeds bekend dat de Hoenderloo Groep eind dit jaar dicht gaat. De Hoenderloo Groep zou onder meer door personeelstekorten geen goede zorg meer kunnen garanderen.

Voor Robin was het een donderslag bij heldere hemel. „We merken aan Robin dat hij er nog erg gespannen onder is”, vertelt zijn moeder. „Gelukkig zijn er bij de groep waar hij verblijft, nog geen medewerkers opgestapt. Maar ik hoor van andere ouders dat dit bij hun kind wel het geval is.”

Robin is best slim

Robin heeft niet alleen autisme, maar ook een behoorlijk goed verstand. Volgens zijn moeder kan hij wiskunde op havo/vwo niveau aan. Die combinatie maakt het er niet gemakkelijker op. Robin moet een plek hebben tussen kinderen die zich in een soortgelijke situatie bevinden en waar hij de juiste zorg en ondersteuning kan krijgen.

Robin Wijngaarden

Het is voor zijn moeder al een heel ding dat haar zoon nu in de buurt van Apeldoorn verblijft. Het was echter niet meer te doen Robin in haar gezin te laten wonen. Robin is bij de Hoenderloo Groep behoorlijk opgeleefd: hij gaat er naar school, heeft er vrienden, krijgt therapie en heeft er een hulphond.

„Er is gewoon geen andere instelling die dezelfde zorg kan bieden”, zegt Van ‘t Hoff. „Pluryn onderzoekt of er elders binnen de zorggroep een oplossing te ontwikkelen is.” Maar concreet is het allemaal nog niet.

Wethouder kan niet toveren

Van ‘t Hoff zegt volop steun te hebben van de gemeente Tynaarlo en van wethouder Oetra Gopal (GroenLinks), die jeugdzorg in haar portefeuille heeft. „Maar bij de gemeente kunnen ze natuurlijk ook niet toveren. De gespecialiseerde jeugdzorg is nu veel te versnipperd geregeld.”

Dat gemeenten sinds 2015 alle jeugdzorg regelen, is funest voor kinderen die zeer gespecialiseerde zorg nodig hebben, vinden de ouders. Want elke gemeente moet telkens het wiel opnieuw uitvinden als zich zo’n jongere aandient. Dat is inefficiënt en duur, vinden de ouders. Van het totale budget (3,7 miljard euro) voor de jeugdzorg gaat 29 procent op aan coördinatiekosten, becijferen de ouders. Het zou veel beter zijn als het Rijk de zaken centraal zou regelen.

De ouders willen daarbij ook meer inspraak. Want zij zien wat de problemen in de praktijk betekenen. Voor Robin in de Hoenderloo Groep terecht kwam, is hij al bij diverse instellingen geweest, waar hij telkens niet op zijn plek bleek te zitten.

„Telkens verhuizen en steeds weer terechtkomen in een nieuwe situatie met andere mensen om je heen, is al heel belastend, laat staan als je autisme hebt”, zegt Van ‘t Hoff.