Huis Overcingel

Het Drents Archief maakt mensen bewust van hun eigen sporen in het verleden. Deze fotorubriek is daar een voorbeeld van. Onderwerp deze week: Huis Overcingel

Op 16 februari 2019 overleed Henk van Lier Lels op 90-jarige leeftijd op zijn geliefde landgoed, dat al bijna 250 jaar in de familie was. Huis Overcingel werd in 1777 gebouwd in opdracht van Johannes van Lier, die op dat moment ontvanger-generaal van Drenthe was.

Het huis werd ontworpen (en gebouwd) door Abraham Martinus Sorg, die ook het Drostenhuis in Assen en de koepelkerk in Smilde heeft gebouwd. Nazaten wisten het landgoed in familiebezit te houden. Rond 1824 vroeg de familie tuinarchitect Roodbaard de tuin te herinrichten in de Engelse landschapsstijl. Die stijl is in de huidige tuin nog goed terug te zien.

De omvang van het landgoed is in de loop der jaren aanzienlijk kleiner geworden. Het strekte zich aanvankelijk uit tot aan de Rolderstraat, maar begin 1900 werd het stuk grond verkocht waar nu de Prins Hendrikstraat, Julianastraat en een deel van de Oranjestraat zijn gelegen. Ook de aanleg van het spoor en later het NTM-tramstation eisten een deel op, net als de aanleg van het Stationsplein en de Overcingellaan.

Nog weer later pleegden de bouwactiviteiten van het Wilhelmina Ziekenhuis (nu Zuidhaege) en de bouw van het kantoor van de GAK (nu UWV) een aanslag op de omvang van het landgoed.  In september heeft de familie het landgoed, zo’n 5 hectare groot, geschonken aan stichting Het Drentse Landschap. Met de overdracht aan Het Drentse Landschap zal Landgoed Overcingel voor de toekomst en Assen behouden blijven.

Roept deze foto herinneringen bij u op over Huis Overcingel? Deel ze dan met ons, via facebook.com/drentsarchief

Dag van de Drentse Familiegeschiedenis 

Komt u ook uit een welgestelde familie? Of waren uw voorouders juist minder bedeeld? Bijna iedereen is nieuwsgierig naar het verborgen verleden van zijn of haar eigen familie. Het Drents Archief houdt daarom op zaterdag 25 januari van 11.00 tot 16.30 uur de Dag van de Drentse Familiegeschiedenis met als thema ‘arm en rijk’. Een dag boordevol lezingen, workshops, presentaties van ervaren genealogen en historici, historische hapjes en hulp bij uw eigen familieonderzoek. Gratis toegang!