Hamelhuys vervangt Robijn huijs in Assen, oprichter weg. ‘Uitermate teleurstellend’

Assen - Het Robijn huijs, inloophuis voor (ex-)kankerpatiënten en hun naasten, is aan de Mandemaat 1 in Assen vervangen door het Hamelhuys, een instelling met hetzelfde doel.

De naam Robijn huijs is per 1 januari geheel verdwenen en daarmee ook de initiatiefnemer en drijvende kracht achter het Robijn huijs, Cees van der Boom. De site en de Facebookpagina zijn niet meer in de lucht.

Het Hamelhuys is – net zoals het Robijn huijs was - aangesloten bij de stichting IPSO. Die besloot dat er een naamwisseling én een wisseling van de wacht moest plaatsvinden in Assen. Dit tot spijt van Van der Boom, die op zijn eigen Facebookpagina met gemengde gevoelens afscheid neemt.

Van der Boom: ‘In 2019 bemerkte ik dat er grotere belangen zijn en dat ik die kennelijk op een of andere manier in de weg sta. In het belang van de doelgroep en van Robijn huijs trad ik af als coördinator. Helaas blijkt nu dat men de keuze maakte om Robijn huijs op te heffen.’

‘Ik vind dat uitermate teleurstellend, maar het allerbelangrijkste vind ik dat er een inloophuis blijft waar mensen met kanker terecht kunnen. Dát is ook waarom ik ooit met Robijn huijs startte.

‘Ik kijk dankbaar terug op vele waardevolle en ontroerende gesprekken met onze gasten. En ik ben dankbaar voor de ondernemers die Robijn huijs een warm hart toedroegen en ons op allerlei manieren steunden en voor de vrijwilligers, die het gedachtengoed van Robijn huijs omarmden met hun betrokkenheid en inzet.’

Tekst: Robbert Willemsen